Nu iedereen thuiswerkt, mag thuis ook in India liggen

 

Het coronavirus heeft een enorme impact op onze maatschappij, maar naast alle moeilijke, negatieve elementen die deze crisissituatie met zich meebrengt, komt er ook een creatieve en adaptieve kant in ons naar boven. Vergaderen doen we nu via Zoom of Google Hangout en voor korte vragen start je even een chat in Slack of Teams. Dat op afstand werken gaat eigenlijk hartstikke prima. Tenminste, als de juiste digitale infrastructuur hebt, je IT-afdeling het aan kan en je weet hoe je dat efficiënt doet, werken op afstand.

Foto: Mike Kononov

Foto: Mike Kononov

En ineens werkten we massaal thuis. Ondanks dat de afgelopen vijf jaar het aantal thuiswerkers van 34 naar 37 procent steeg, zaten er voor de corona crisis slechts 3 miljoen Nederlanders niet vast op kantoor. De afgelopen weken hebben veel bedrijven daarom een flink omslag moeten maken en zijn ook al tegen bijbehorende problemen aangelopen. Slechte verbindingen, te weinig servercapaciteit en medewerkers die kampen met onvoldoende bandbreedte, het zijn slechts een paar kleine voorbeelden. Maar ons grootste probleem is het gigantische tekort aan goed geschoolde IT’ers in Nederland. Tijdens deze plotselinge opschaling wordt de hoge werkdruk op onderbezette IT afdelingen pijnlijk duidelijk.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel. De transformatie die het management in veel bedrijven heeft doorgemaakt, is juist een goed voorbeeld van onze flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Van de een op de andere dag worden teams op afstand aangestuurd. Iets wat we kort geleden nog als lastig van tafel schoven. Met de juiste apps en software kun je als manager prima communiceren met je team en een vergadering via een videoverbinding wordt door veel werknemers zelfs efficiënter bevonden. De vraag die nu rijst is hoe we deze nieuw ontdekte mogelijkheden na deze crisis kunnen gaan inzetten om de bijbehorende technische problemen op te lossen. 

India trekt meer IT-ers aan dan Silicon Valley

Nu we ervaren dat het aansturen van je eigen IT personeel via een stevige videoverbinding dezelfde resultaten oplevert, kan je IT team net zo goed in het buitenland zitten. Waar? Volgens onderzoek van Price Waterhouse Coopers is er maar één plek die je in overweging hoeft te nemen: India. India is niet alleen de grootste IT hub ter wereld, steden zoals Bangalore en Pune trokken de afgelopen jaren meer tech talent aan dan Sillicon Valley. Het land heeft de grootste talentenpool aan hoogopgeleide IT’ers ter wereld, die ook nog eens vloeiend Engels spreken en gemiddeld zo’n 50% goedkoper zijn dan een Nederlandse IT medewerker. 

PWC-India-outsource-silicon-valley-IT-tech-skills

Onze telecomreus KPN besloot om die reden negen jaar geleden al richting India te trekken - ze kregen de IT vacatures in Nederland immers niet gevuld - en ook Genexis, de Europese marktleider op het gebied van glasvezelproducten, vond in India een team van getalenteerde software medewerkers met een veel lager prijskaartje dan in Europa. Na een crisis van deze omvang worden de investeringen in IT vaak als eerst geschrapt, maar deze crisis bewijst juist dat een goede digitale infrastructuur bedrijven boven water kan houden. Daarnaast leert deze ontwrichtende virusuitbraak ons, dat het Westen niet altijd gespaard blijft. Het spreiden van onze risico’s door onze werkzaamheden niet op een plek of in een land te centreren lijkt hierdoor een verstandige keuze. India kan wat dat betreft ook een interessante locatie zijn voor jouw bedrijf.

Op dit moment moet elke ondernemer zich vol inzetten om zijn bedrijf draaiende te houden, maar er is voor sommigen ook tijd om vooruit te kijken. Ben je al aan het nadenken over hoe je de problemen waar jij nu tegen aan loopt in de toekomst kunt ondervangen? We denken graag met je mee. Bij IndiaConnected kunnen wij je een hoop werk uit handen nemen door een IT-afdeling in India voor je op te bouwen, ervaren medewerkers te rekruteren en de gehele back-office (personeelsadministratie, payrolling, contracten) voor je te regelen, zodat jij je volledig op de core business van jouw bedrijf kunt focussen.