Landbouw in India zit te springen om Nederlandse kennis en technologie

 

India is de op één na grootste voedselproducent ter wereld, maar pakweg 35% van die productie gaat verloren door een gebrek aan kennis en technologie. In Nederland zijn beide ruimschoots voorhanden, dus waar wachten we nog op?

Boer in India

Enorme berg voedsel

Terwijl de Indiase IT-industrie zich kan meten met de rest van de wereld, loopt de Indiase landbouw nog mijlenver achter bij moderne productiestandaarden. Ondanks het gebrek aan kennis en technologie produceert India op traditionele wijze een enorme berg voedsel. Alleen China produceert meer. Pakweg 60% van de Indiërs, ruim 700 miljoen mensen, werken dan ook in de landbouw. Het merendeel hiervan zijn boeren met een klein stuk grond  - grootschalige landbouw is er nauwelijks. 

Meer dan rijst

De voornaamste landbouwproducten in India zijn rijst, katoen, gember, kardemom en tarwe. Dankzij de enorme variatie in klimaatzones – subtropisch, tropisch, gematigd, droog – zijn er ruimschoots mogelijkheden om allerhande groenten en fruit te verbouwen, zowel voor de Indiase markt als voor de export. In West-India worden bijvoorbeeld op grote schaal druivenverbouwd die in Nederland in de supermarkt liggen. In de Himalaya worden veel appelsgeteeld, voornamelijk voor de interne markt. India biedt bovendien teeltgebieden met een goede bodemkwaliteit en voldoende toegang tot water. 

Gematigd klimaat

Het Deccan-plateau – de grote regio die Pune, Nashik, Hyderabad, Bangalore, Coimbatore en Kholapur verbindt – biedt een groot landbouwareaal met een gematigd klimaat. Het Deccan-plateau heeft een redelijk consistent klimaat met gematigde temperaturen. De minimum nachttemperatuur is 16°C in de winter en de normale maximale temperatuur ligt op 30°C, met uitzondering van april en mei wanneer de temperaturen 's nachts minimaal 22-23°C en maximaal 35-38°C zijn. Het klimaat in het noorden van het land, in de voetheuvels van de Himalaya, heeft een enigszins seizoensgebonden karakter. Hier is sprake van diverse microklimaten.

Aardappels

Het noorden van Maharashtra, Gujarat, Madhya Pradesh, Upper Pradesh, Orissa en Bihar, alle lage landen zijn erg warm van maart tot september met moesson van half juni tot eind augustus.Rajasthan is voornamelijk een woestijnklimaat met hoge temperaturen van maart tot oktober; het noorden heeft relatief koude winters (boven 0°C). Punjab heeft hete zomers en koude winters. Aardappelteelt(Indiërs zijn niet alleen rijsteters, maar ook zeer fervente aardappeleters) vindt hier plaats van november tot mei.Kodaikanal en Ooty (Tamil Nadu) bieden een gunstig klimaat voor koffie, thee, groente- en bloemenkwekers. Kerala in het oosten heeft de bergketen Western Ghats, die aansluit op de bergketen Kodaikanal, met als middelpunt Munnar. Hier wordt voornamelijk thee verbouwd.

OB-PS011_iagri0_G_20110919093917.jpg

“Westerse” groenten

Himachal Pradesh in het noorden van het land biedt een gelijksoortig klimaat. Boeren in deze regio willen de klimatologische en bodemomstandigheden optimaal benutten en verbouwen allerhande “Westerse” groenten zoals asperges, broccoli, sla, gekleurde paprika’s, selderij, spruitjes, Europese wortel, peterselie, prei en peultjes. Een aanzienlijk gebied in de deelstaat teelt al groenten die van Europese oorsprong zijn.De noordelijke deelstaten liggen echter in heuvelachtige gebied, waardoor logistiek vaak een uitdaging is.Tamil Nadu en Andhra Pradesh bestaan voornamelijk uit tropische droge gebieden, op zo’n 300 meter boven zeeniveau. Van juni tot september wordt hier volop gekweekt, daarna is de regen vaak te grillig. De voornaamste productie betreft rijst, bananen, kokosnoot, gember en kardemom. Kerala heeft ook een groot vochtig kustgebied waar voldoende water beschikbaar is.

In het schema hieronder vindt u een overzicht van de verschillende groenten en waar deze verbouwd worden in India:

Product Jaarlijkse output (‘000 metric ton) Regio Voordelen van de regio
Tomaten 20,708 (2016-2017) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Gujarat, Odisha, West Bengal, Chhattisgarh, Maharashtra, Bihar, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana and Tamil Nadu. Geschikte (leem)grond, juiste PH-waarde, steun door de overheid
Bloemkool 8,557 (2016-2017) Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal, Punjab, Bihar, de noordelijke Himalayas en in de Nilgiri Hills in het zuiden. Bloemkool groeit doorgaans in het koude seizoen (18 tot 20°C. Goede bodemvruchtbaarheid.
Broccoli 8.6 (2014) Maharashtra, Tapi district Geschikte leemgronden, juiste PH waarden, temperaturen tussen de 18°C en 23°C.
Komkommer 1,142 (2016-2017) Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Assam, Uttar Pradesh, Bihar, Jammu en Kashmir. Goede bodem, geschikt klimaat (gematigd tot warm).
Kool 8,807 (2016-2017) Uttar Pradesh, Orissa, Bihar, Assam, West Bengal, Maharashtra en Karnataka. Geschikt klimaat (koel en vochtig) In de winter rondom Nashik (Maharashtra) en Ooty (Tamil Nadu) en Kerala.

Traditionele teelt

De teelt in Inda is vaak nog erg traditioneel. Er zijn nauwelijks kassen van glas: er wordt doorgaans gebruik gemaakt van kassenfolie om gewassen te beschermen. Toch heeft India wel vooruitgang geboekt met betrekking tot teeltaspecten en het gebruik van folie-, schaduw- en netkassen. Ook de toeleveringsindustrie heeft zich ontwikkeld en apparatuur en voorzieningen (kassen en andere vereisten voor de teelt) worden vaak in India zelf vervaardigd. De inkomsten uit de productie zijn echter bescheiden waardoor telers geen grote investeringen in de teeltproductie doen. Toch groeit de belangstelling in technologie, zoals fertigatie (fertilisatie en irrigatie), automatisering, substraatgroei, semi-automatische klimaatregeling, moderne teelttechnieken, gegevensregistratie etc.

Landbouw in India

 Agtech

Volgens onderzoekers van de Tamil Nadu Agriculture University gooit India elk jaar voor miljarden euro’s aan verse groenten en fruit weg - ongeveer 35% tot 40% van de totale groente en fruitproductie. Dit is het gevolg van een gebrek aan goede oogstmethoden, geen of gebrekkig transport, slechte of geen koelopslagfaciliteiten en/of gekoeld transport.Hoewel India een van de grootste producenten van groenten en fruit is, wordt het exportpotentieel niet gerealiseerd. Agtech gericht op het rationaliseren van toeleveringsketens en het verbeteren van de landbouwefficiëntie in India heeft een potentieel van naar schatting 170 miljard US dollar.

Kwaliteit

Dankzij de groeiende aandacht voor een gezonde levensstijl neemt de vraag naar kwalitatief hoogwaardige producten in India toe. Ook de vraag naar biologische producten groeit sterk. Volgens een rapport van Assocham en EY groeit de biologische voedingssector in India met 25 procent per jaar tot een marktomvang van ruim 1,2 miljard euro in 2020. Officieel heeft India het hoogste aantal boeren dat actief is in de biologische landbouw (835 duizend), maar het land is goed voor minder dan 1 procent van de wereldwijde biologische productie (met een waarde van circa 80 miljarde euro). In termen van het totale areaal onder biologische teelt, staat India op de 9e positie met 1,49 miljoen hectare. De biologische sector in India is echter niet gereguleerd en niet transparant. 

Online food retail

De vraag naar hoogwaardige en biologische producten wordt aangewakkerd door de jonge bevolking, hun groeiend besteedbare inkomen en de trend om uit eten te gaan. De restaurantindustrie is booming en de interesse in buitenlandse keukens en producten enorm. Daarnaast is de online food retail enorm in ontwikkeling in India, mede dankzij veranderde wetgeving voor buitenlandse partijen. Eerder dit jaar kreeg Amazon.com toestemming van de Indiase overheid om lokale producten en verpakte voedingsmiddelen aan te bieden via online en offline platforms. Amazon concurreert met toonaangevende Indiase supermarkten zoals Lulu en Godrej Nature's Basketen online food retailers zoals GrofersBigBasket en Supr Daily.

 

 

 

Met Brabantse vleesvervangers de Indiase markt veroveren

 

Zit India, het land dat befaamd is om zijn verrukkelijke vegetarische keuken, te wachten op vleesvervangers uit het West-Brabantse dorp Giessen? “Jazeker,” zegt Henk Schouten, ceo van Schouten Europe, een van Neerlands grootste producenten van vleesvervangers. “Indiërs schamen zich ervoor wanneer ze vlees eten: wij bieden een guilt free alternatief.” 

 Directeur Henk Schouten serveert vegetarische snacks

Directeur Henk Schouten serveert vegetarische snacks

Hij is de eerste die toegeeft dat zijn bedrijf nog geen daverend succes heeft geboekt in India. “We zijn al vijf jaar bezig, maar hebben nog niks geproduceerd en nog niks verkocht,” zegt Schouten met een grijns. “We zijn eerst met een verkeerde partner in zee gegaan. Die wilde ons product eigenlijk liever zelf gaan maken. Hij had contacten bij McDonalds, maar liet me bewust met de verkeerde mensen praten daar. Indiërs zullen niet gauw zeggen dat iets hun verantwoordelijkheid niet is, dus voordat je het weet ben je eindeloos in gesprek met mensen die er niet over gaan. Ik kwam gewoon niet verder.”

Die verkeerde partner kostte hem twee jaar. Maar het lijkt Schouten niet te deren, deze ondernemer heeft vaker tegen de stroom ingeroeid. Toen hij zijn ouders en zeven broers en zussen dertig jaar geleden vertelde dat hij een bedrijf in vleesvervangers ging beginnen werd er hard gelachen. ‘Hoe ga je het bedrijf noemen dan? Schouten Europe? Dan komt er zeker ook een Schouten USA?’ De Schoutens proestten het uit.

Maar inmiddels is er een Schouten USA. Sterker nog, anno 2018 levert Schouten vleesvervangers aan supermarkten, cateraars, hotels en fastfoodketens in ruim veertig landen. Een hele reeks A-merken behoren tot de afnemers. Schouten heeft in totaal, inclusief zusterbedrijf Nutrilab, honderd man in dienst op vestigingen in India, Dubai en de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de oceaan levert Schouten aan 13.000 filialen van fastfoodketen Subway. De overige 13.000 Amerikaaanse Subway-filialen volgen de komeden jaren. In Europa is die keten al vijftien jaar een grote klant. Schouten hoopt de ruim 600 Subway-filialen in India binnenkort ook veggie patties - made in India - te kunnen leveren. 

Maar zo ver is het dus nog niet. Na het debacle met de verkeerde partner startte Schouten een nieuwe samenwerking met de gerenommeerde rijstspecialist LT Foods (sinds vorig jaar heeft LT Foods ook een vestiging op de Maasvlakte in Rotterdam). Afgelopen voorjaar werd een MoU getekend in Delhi en momenteel wordt een handmatige productielijn opgezet. Dit najaar volgt een marktonderzoek waarin gezinnen uit Ahmedabad, Delhi en Mumbai de producten van Schouten gaan proeven en beoordelen. “De grote vraag is natuurlijk: vinden Indiërs onze vegetarische kip lekker?”

 Henk Schouten tijdens de handelsmissie in mei 2018.

Henk Schouten tijdens de handelsmissie in mei 2018.

Schouten denkt van wel. Bovendien denkt hij in te spelen op de groeiende groep Indiërs die thuis weliswaar vegetarisch of zelfs veganistisch eten, maar in restaurants vlees bestellen. “In India eet je veg of non-veg. Vegetarisch is dus de standaard. Hoewel de vleesconsumptie in India nog altijd laag is, groeit het aantal vleeseters wel. Mensen associëren vlees met welvaart en ze houden van de bite van vlees. Tegelijkertijd schamen veel Indiërs zich ervoor wanneer ze vlees eten: het is in strijd met hun religieuze overtuiging en culturele waarden en normen.” 

Schouten ontwikkelt zelf al zijn producten, waaronder vegetarische braatworsten, schnitzels en notenburgers. De productie wordt doorgaans uitbesteed, maar in India zal de onderneming dit zelf voor zijn rekening nemen. “We willen controle hebben over onze ingrediënten, zodat we constante kwaliteit kunnen leveren tegen een goede prijs. Naast de productielijn in Ahmedabad zetten we daarom ook een commercieel onderzoekslab op, Nutrilab India, om grondstoffen te kunnen testen en analyses te kunnen uitvoeren. Dat wordt een apart bedrijf waar we ook voor andere voedselproducenten testen kunnen uitvoeren. Ook daar is in India veel behoefte aan.”

Even terug naar het marktonderzoek. Indiërs zijn fijnproevers: is Schouten niet bang dat de vraag in India tegenvalt? “Welnee. Bovendien, India is zo groot. Als een klein deel van de bevolking onze producten lekker vindt, dan gaat het al om enorme aantallen.”

 

5 manieren om uw Indiase dochteronderneming te financieren of te voorzien van werkkapitaal

Financiering Indiase onderneming

1. ECB (External Commercial Borrowing) 
Een ECB is vrijwel de enige optie om een lening te vertrekken aan een Indiase dochteronderneming vanuit Nederland. Een ECB is een door de Indiase overheid goedgekeurde leningovereenkomst welke gebruikt kan worden door het Indiase bedrijf voor bijvoorbeeld de aanschaf van goederen of kapitaalgoederen, maar ook voor werkkapitaal of het herfinancieren van bestaande leningen. Rente is op basis van Libor + een opslag. Dit is vele malen goedkoper dan een pure lokale Indiase lening. Daarom maken veel bedrijven gebruik van een ECB. De lokale bank van het Indiase bedrijf speelt een belangrijk rol in het verwerken en aanvragen van een ECB- lening. 

2. Lokale lening bij Indiase bank 
Een lokale lening bij een Indiase bank is vrijwel altijd een optie, maar ook erg duur vanwege de hoge renteniveaus in India. Een regulier bedrijfskrediet kent rentepercentages van 12%, oplopend tot soms wel 20%. Dit kan een paar procentpunten omlaag gebracht worden (naar een minimum van omstreeks 9%) door in Nederland een borgstelling af te geven aan een Nederlandse bank. 

3. Werkkapitaal uit omzet
Een andere optie is het factureren van dienstverlening door de Indiase dochter aan het Nederlands moederbedrijf. Indien aan alle transfer pricing eisen en richtlijnen wordt voldaan is dit een praktische manier om de Indiase dochter te voorzien van het nodige werkkapitaal. Deze constructie wordt vaak gebruikt bij 100% dochterondernemingen die IT of engineering diensten uitvoeren voor het Nederlandse moederbedrijf. 

4. Aandelenkapitaal (bij oprichting en bij extra aandelenuitgifte) 
Bij het oprichten van een dochteronderneming in India moet u goed nadenken over uw kapitaalbehoefte op korte termijn. Het minimum aandelenkapitaal van INR 100k (Euro 1400) voor een Indiase Pvt Ltd wordt vaak te snel gekozen. Het staat de aandeelhouders vrij om het aandelenkapitaal te verhogen om op die manier de nieuwe dochteronderneming direct te kunnen voorzien van het nodige startkapitaal. Dit is ook de makkelijkste en vrijwel goedkoopste optie bij nieuwe ondernemingen. Als alternatief kunnen de aandeelhouders van een Indiase dochteronderneming besluiten tot extra aandelenuitgifte om kapitaal aan te trekken. Bedenk wel dat dit bij een 100% dochter eenvoudiger is dan in een joint venture constructie.

5. Dutch Good Growth Fund (DGGF)
De Nederlandse overheid biedt via het Dutch Good Growth Fund opties voor financiering aan voor dochterbedrijven in India. Hieraan zijn wel strenge eisen verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de RVO.