Landbouw in India staat te springen om Europese kennis en technologie

 

India is de op één na grootste voedselproducent ter wereld, maar pakweg 35% van die productie gaat verloren door een gebrek aan kennis en technologie. In Europa zijn beide ruimschoots voorhanden, dus waar wachten we nog op?

Indiase landbouwsector wil innoveren

Enorme berg voedsel

Terwijl de Indiase IT-industrie zich kan meten met de rest van de wereld, loopt de Indiase landbouw nog mijlenver achter bij moderne productiestandaarden. Ondanks het gebrek aan kennis en technologie produceert India op traditionele wijze een enorme berg voedsel. Alleen China produceert meer. Ruim 50% van de Indiërs, zo’n 700 miljoen mensen, werken dan ook in de landbouw. Het merendeel hiervan zijn boeren met een klein stuk grond  - grootschalige landbouw is er nauwelijks. 

Meer dan rijst

De voornaamste landbouwproducten in India zijn rijst, katoen, gember, kardemom en tarwe. Dankzij de enorme variatie in klimaatzones – subtropisch, tropisch, gematigd, droog – zijn er ruimschoots mogelijkheden om allerhande groenten en fruit te verbouwen, zowel voor de Indiase markt als voor de export. In West-India worden bijvoorbeeld op grote schaal druiven verbouwd die in Europa in de supermarkten liggen. In de Himalaya worden veel appels geteeld, voornamelijk voor de interne markt. India biedt bovendien teeltgebieden met een goede bodemkwaliteit. 

Gematigd klimaat

Het Deccan-plateau – de grote regio die Pune, Nashik, Hyderabad, Bangalore, Coimbatore en Kholapur verbindt – biedt een groot landbouwareaal met een gematigd klimaat. Het Deccan-plateau heeft een redelijk consistent klimaat met gematigde temperaturen. De minimum nachttemperatuur is 16°C in de winter en de normale maximale temperatuur ligt op 30°C, met uitzondering van april en mei wanneer de temperaturen 's nachts minimaal 22-23°C en maximaal 35-38°C zijn. Het klimaat in het noorden van het land, in de voetheuvels van de Himalaya, heeft een enigszins seizoensgebonden karakter. Hier is sprake van diverse microklimaten.

Aardappels

Het noorden van Maharashtra, Gujarat, Madhya Pradesh, Upper Pradesh, Orissa en Bihar, alle lage landen zijn erg warm van maart tot september met moesson van half juni tot eind augustus. Rajasthan is voornamelijk een woestijnklimaat met hoge temperaturen van maart tot oktober; het noorden heeft relatief koude winters (boven 0°C). Punjab heeft hete zomers en koude winters. Aardappelteelt (Indiërs zijn niet alleen rijsteters, maar ook zeer fervente aardappeleters) vindt hier plaats van november tot mei. Kodaikanal en Ooty (Tamil Nadu) bieden een gunstig klimaat voor koffie, thee, groente- en bloemenkwekers. Kerala in het oosten heeft de bergketen Western Ghats, die aansluit op de bergketen Kodaikanal, met als middelpunt Munnar. Hier wordt voornamelijk thee verbouwd.

Bloementeelt in India

“Westerse” groenten

Himachal Pradesh in het noorden van het land biedt een gelijksoortig klimaat. Boeren in deze regio willen de klimatologische en bodemomstandigheden optimaal benutten en verbouwen allerhande “Westerse” groenten zoals asperges, broccoli, sla, gekleurde paprika’s, selderij, spruitjes, Europese wortel, peterselie, prei en peultjes. Een aanzienlijk gebied in de deelstaat teelt al groenten die van Europese oorsprong zijn. De noordelijke deelstaten liggen echter in heuvelachtige gebied, waardoor logistiek vaak een uitdaging is. Tamil Nadu en Andhra Pradesh bestaan voornamelijk uit tropische droge gebieden, op zo’n 300 meter boven zeeniveau. Van juni tot september wordt hier volop gekweekt, daarna is de regen vaak te grillig. De voornaamste productie betreft rijst, bananen, kokosnoot, gember en kardemom. Kerala heeft ook een groot vochtig kustgebied waar voldoende water beschikbaar is.

In het schema hieronder vindt u een overzicht van de verschillende groenten en waar deze verbouwd worden in India:

Product Jaarlijkse output (‘000 metric ton) Regio Voordelen van de regio
Tomaten 21,200 (2020-2021) Andhra Pradesh, Madhya Pradesh, Karnataka, Gujarat, Odisha, West Bengal, Chhattisgarh, Maharashtra, Bihar, Haryana, Uttar Pradesh, Telangana and Tamil Nadu. Geschikte (leem)grond, juiste PH-waarde, steun door de overheid.
Bloemkool 9,174 (2018-2019) Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal, Punjab, Bihar, de noordelijke Himalayas en in de Nilgiri Hills in het zuiden. Bloemkool groeit doorgaans in het koude seizoen (18 tot 20°C). Goede bodemvruchtbaarheid.
Broccoli 8.6 (2017) Maharashtra, Tapi district Geschikte leemgronden, juiste PH waarden, temperaturen tussen de 18°C en 23°C.
Komkommer 1,100 (2019) Haryana, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Telangana, Assam, Uttar Pradesh, Bihar, Jammu en Kashmir. Goede bodem, geschikt klimaat (gematigd tot warm).
Kool 9,207 (2019) Uttar Pradesh, Orissa, Bihar, Assam, West Bengal, Maharashtra en Karnataka. Geschikt klimaat (koel en vochtig) In de winter rondom Nashik (Maharashtra) en Ooty (Tamil Nadu) en Kerala.

Traditionele teelt

De teelt in Inda is vaak nog erg traditioneel. Er zijn nauwelijks kassen van glas: er wordt doorgaans gebruik gemaakt van kassenfolie om gewassen te beschermen. Toch heeft India wel vooruitgang geboekt met betrekking tot teeltaspecten en het gebruik van folie-, schaduw- en netkassen. Ook de toeleveringsindustrie heeft zich ontwikkeld en apparatuur en voorzieningen (kassen en andere vereisten voor de teelt) worden vaak in India zelf vervaardigd. De inkomsten uit de productie zijn echter bescheiden waardoor telers geen grote investeringen in de teeltproductie doen. Toch groeit de belangstelling in technologie, zoals fertigatie (fertilisatie en irrigatie), automatisering, substraatgroei, semi-automatische klimaatregeling, moderne teelttechnieken, gegevensregistratie etc.

India zoekt naar irrigatie technologie

Agtech

Volgens onderzoekers van de Tamil Nadu Agriculture University gooit India elk jaar voor miljarden euro’s aan verse groenten en fruit weg - ongeveer 35 tot 40 procent van de totale groente en fruitproductie. Dit is het gevolg van een gebrek aan goede oogstmethoden, geen of gebrekkig transport, slechte of geen koelopslagfaciliteiten en/of gekoeld transport. Hoewel India een van de grootste producenten van groenten en fruit is, wordt het exportpotentieel niet gerealiseerd. Agtech gericht op het rationaliseren van toeleveringsketens en het verbeteren van de landbouwefficiëntie in India heeft een potentieel van naar schatting 170 miljard US dollar.

Kwaliteit

Dankzij de groeiende aandacht voor een gezonde levensstijl neemt de vraag naar kwalitatief hoogwaardige producten in India toe. Volgens een groot marktonderzoek zal de Indiase, biologische markt van 177 miljoen dollar in 2020, uitgroeien tot een markt ter waarde van 553 miljoen in 2026. Officieel heeft India het grootste aantal boeren dat actief is in de biologische landbouw (835 duizend), maar het land is goed voor minder dan 1 procent van de wereldwijde biologische productie (met een waarde van circa 80 miljard euro). In termen van het totale areaal onder biologische teelt, staat India op de 9e positie met 1,49 miljoen hectare. De biologische sector in India is echter niet gereguleerd en niet transparant. 

Online food retail

De vraag naar hoogwaardige en biologische producten wordt aangewakkerd door de jonge bevolking, hun groeiend besteedbare inkomen en de trend om uit eten te gaan. De restaurantindustrie is booming en de interesse in buitenlandse keukens en producten enorm. Daarnaast is tijdens de pandemie de online food retail exponentieel gegroeid in India. Boodschappen of eten bestellen via online supermarkten of bezorgdiensten, is in razend tempo ingeburgerd geraakt in India. De online boodschappen markt groeide daardoor alleen in 2020 al met 80 procent en de Indiase maaltijdbezorgmarkt zal met zo’n 30 procent per jaar blijven groeien tot een waarde van 8 miljard dollar in 2022, aldus een onderzoek door de Boston Consultancy Group en Google.

Workshop: Marktentree in India

Bezit uw bedrijf die innovatieve fertigatie- of automatiseringsoplossingen, maar twijfelt u over uw eerste stap op de Indiase markt? IndiaConnected heeft een hoogwaardige workshop ontwikkeld, waarin we u tijdens een twee uur durende sessie antwoord zullen geven op uw meest dringende vragen omtrent een slimme marktentree in India.

  • Krijg meer inzicht in wat er allemaal bij uw marktentree in India komt kijken.

  • Ontvang waardevolle feedback op uw huidige India strategie van onafhankelijke experts.

  • Expertise op elk terrein: sales, manufacturing, juridisch, fiscaal, financieel, supply chain, recruitment etc.

In de workshop zullen onze lokale experts met kennis van uw specifieke sector met u aan de slag gaan om uw vraagstuk te verkennen en de mogelijke antwoorden en strategieën te formuleren. Na afloop ontvangt u hiervan een rapport.