Country guide India: dit moet u weten over India als u zaken wil doen in het land

 
India is the 7th biggest country in the world; India is divided into 29 states and its capital is New Delhi; time difference with European central time is 3,5/4,5 hours; India's population is 1.4 billion.

India biedt interessante mogelijkheden voor wie een nieuwe (grote!) consumentenmarkt wil aanboren, op zoek is naar hoogopgeleid en betaalbaar personeel of z’n productie wil opzetten in een betrouwbare hub met uitstekende exportmogelijkheden in Azië.

Alvorens Europese bedrijven zich verdiepen in de zakelijke kansen die India biedt, is het ook belangrijk goed inzicht te hebben in het land, de politiek, economie en cultuur. Zodat u, als u uw eerste stappen op de Indiase markt zet, goed beslagen ten ijs komt. IndiaConnected heeft daarom de belangrijkste zaken die u over India moet weten op een rij gezet.

De Indiase economie

In 2023 India ranked as the 5th largest economy worldwide by GDP; In 2023 India's GDP was 3.7 trillion dollars and the GDP growth rate 6.3%; India is ranked 63rd on the ease of doing business index and its FDI in 2023 is 71 billion dollars.

In 2022 passeerde de Indiase economie die van het Verenigd Koninkrijk en nam daarmee officieel de vijfde plek in van grootste economieën wereldwijd.

India heeft al sinds de jaren 80 consistent hoge groeicijfers die tussen de 4 en 8 procent op jaarbasis liggen.

Door z’n razendsnel groeiende middenklasse is India de op twee na grootste economie ter wereld qua koopkracht. In termen van koopkrachtpariteit wordt India's BBP in 2023 geschat op 13,1 biljoen dollar.

De sectoren die het meest bijdragen aan het BBP zijn de dienstensector en de industriële sector. Ze zijn respectievelijk goed voor 53,8 procent en 25,9 procent van het BBP. Het zijn ook de twee snelst groeiende sectoren van het land, mede door het hoge opleidingsniveau en de relatief lage lonen in het land. De grootste sector van India is nog altijd de landbouw, waarin bijna 60 procent van de Indiase bevolking werkzaam is. Deze sector draagt zo’n 20 procent bij aan het BBP.

India is een van de favoriete bestemmingen voor investeerders wereldwijd, zo blijkt uit het World Investment Report van the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD). In het fiscale jaar 2022-2023 kwam er bijna 71 miljard dollar aan direct buitenlandse investeringen (FDI) het land binnen.

Het politieke stelsel in India

India is een democratische republiek met een federale structuur. Aan het hoofd staat een president, dit is op dit moment Draupadi Murmu. De taken van deze president zijn grotendeels ceremonieel. De president en de vicepresident van het land worden iedere 5 jaar gekozen door een speciaal kiescollege.

De uitvoerende macht ligt bij de raad van ministers (het kabinet), die geleid worden door een minister-president, momenteel Narendra Modi. De president benoemt de minister-president, die wordt voorgedragen door de regerende politieke partij of coalitie. De president benoemt vervolgens de ministers op advies van de minister-president.

Het parlement van India kent twee kamers, het hogerhuis genaamd Rajya Sabha, en het lagerhuis genaamd Lok Sabha.

Belangrijke culturele aspecten van India

In India 122 languages are spoken, there are 6 main religions of which hinduism is the biggest; India's national sport is cricket and it has the largest film industry in the world: Bollywood.

India is een groot en veelzijdig land, dat beter vergeleken kan worden met de EU dan met bijvoorbeeld Duitsland.

De verschillende Indiase staten hebben namelijk net als de Europese landen hun eigen culturele kenmerken op het gebied van o.a. religie en taal.

Religie

India kent zes grote religies: het Hindoeïsme, de Islam, het Christendom, het Sikhisme, het Boeddhisme en het Jaïnisme. Het Hindoeïsme is de grootste religie in het land, bijna 80 procent van de Indiase bevolking hangt deze religie aan. De aanhang van de andere religies concentreert zich grotendeels in specifieke staten in het land, zo is de concentraties moslims bijvoorbeeld het hoogst in de staten Jammu en Kasjmir en Assam, en is het aantal sikhs relatief hoog in Punjab. Naast de zes grote religies kent India ook meerdere kleine religies, welke feestdagen mensen vrij krijgen van werk verschilt daarom vaak per individu.

Taal

Ook qua taal is India zeer divers, er worden maar liefst 122 talen gesproken in het land. In de grondwet heeft India 22 van deze talen erkent en vastgelegd als de officiële talen in het land. De belangrijkste van deze 22 is het Hindi, wat de moedertaal is van ongeveer 40 procent van de Indiase bevolking en de officiële taal is die door de federale overheid wordt gebruikt. Het Engels is de tweede officiële taal van de regering en wordt door de overheid voornamelijk gebruikt in de zuidelijke deelstaten, waar het Hindi niet de officiële taal is en ook niet geaccepteerd wordt. Het Engels is de op één na meest gesproken taal van het land en speelt in de academische en zakelijke contacten in India een grote rol. Wie naar India afreist hoeft zich daarom geen zorgen te maken over de communicatie met Indiërs, in alle staten wordt er Engels gesproken.

Sectoren en industriële clusters

De Indiase staten verschillen ook van elkaar qua klimaat en de beschikbare grondstoffen, waardoor de meeste staten eigen specialismen kennen. De zuidwestelijke staten, zoals Maharashtra en Karnataka, zijn bijvoorbeeld een geschikte uitvalsbasis voor technische sectoren zoals de auto-industrie, engineering, maar ook voor het outsourcen van IT en Research & Development teams.

Noordelijke staten zoals Punjab en Haryana hebben, onder andere, een florerende landbouwsector, waardoor er kansen liggen voor de voedselverwerkende industrie en de duurzame energiesector.

Bent u benieuwd waar en welke interessante kansen er in India liggen voor uw product of service? In ons sectorenoverzicht hebben we per grote sector de industriële clusters, groeikansen en andere belangrijke informatie voor u op een rij gezet.