Nederlander gedijt uitstekend in poldercultuur Indiaas familiebedrijf

 

Gosse Wielinga (1964) werkt al tien jaar voor het beursgenoteerde Indiase familiebedrijf Suzlon Energy. Vrijwel maandelijks bezoekt hij de Indiase fabrieken in Pune en Vadodara (Gujarat) waar Suzlon zijn windturbines bouwt. “Je moet je best doen om Indiërs te begrijpen, anders zullen ze jou ook niet begrijpen.”

Gosse Wielinga op de productielocatie in India

Gosse Wielinga op de productielocatie in India

Hij heeft het “ontiegelijk naar zijn zin” in India, vertelt Gosse Wielinga enthousiast aan de telefoon. Wielinga houdt zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe rotorbladen, zeg maar de wieken van windmolens. Daarnaast is hij de schakel tussen de R&D afdelingen van Suzlon en de productielocaties van het Indiase familiebedrijf. Eerder zette Wielinga voor Suzlon, een van de grootste producenten van windturbines ter wereld, een nieuwe productiefaciliteit op in de Verenigde Staten.

“Tien jaar geleden ben ik er vrij naïef ingestapt,” vertelt Wielinga. “Ik had geen idee van de Indiase bedrijfscultuur. Tegenwoordig beschrijf ik Suzlon vaak als een ui: in de kern zit de familie en alle schillen eromheen vormen de organisatie. Hoe dichter je bij die kern zit, hoe meer invloed je hebt.” 

Wielinga rapporteert weliswaar niet direct aan de familie maar hij zit wel vrij dicht bij het vuur. “Ik heb geregeld contact met familieleden, vaak informeel als ze Nederland bezoeken of als ik daar ben. Als ik de grote baas, Mr. Tanti, tegenkom, vertel ik altijd waar ik mee bezig ben. Het is belangrijk om de lijn open te houden – ook als er even niets nieuws te melden valt. Daarnaast is het belangrijk de familie altijd met groot respect te behandelen. Sommige noemen Mr. Tanti bij zijn voornaam; maar dat doe ik na al die jaren nog steeds niet. Die afstand houd ik heel bewust.”

Productie van windmolens in India

Productie van windmolens in India

Op papier heeft Suzlon een sterke, formele bedrijfscultuur, maar in de praktijk is het heel informeel, stelt Wielinga. “Eigenlijk hebben we een enorme poldercultuur. Plannen worden op lagere niveaus voorbereid en informeel met elkaar besproken tussen de verschillende afdelingen. Dat gaat zo een tijdje heen en weer, totdat er een voorstel ligt waarmee iedereen tevreden is. In formele vergaderingen is zo’n plan dus alleen nog maar een hamerstuk. Sommige Westerse collega’s vinden het vervelend omdat deze manier van werken traag gaat, maar zelf vind ik het heel prettig. Indiërs kijken bovendien anders naar efficiency dan wij Hollanders. Logisch, in India is arbeid niet zo kostbaar als bij ons.”

Bovendien werpt de aanpak van Suzlon zijn vruchten af. Het bedrijf is in dertien jaar uitgegroeid tot een van de grootste spelers ter wereld in de windenergiemarkt.  Wielinga: “India is onze belangrijkste afzetmarkt, maar we verkopen ook turbines in de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Amerika. Tijdens de crisis hebben we het moeilijk gehad, maar met de komst van de regering Modi, een echt zakenkabinet, wordt er weer enorm veel geïnvesteerd. Windenergie in India groeit razendsnel.” 

Lees hier de 5 tips van Gosse Wielinga om effectief te werken in India.