Vijf tips voor een geslaagde zakenreis naar India
"*" geeft vereiste velden aan
Of u nu naar India afreist om de mogelijkheden voor het uitbesteden van uw productie of IT te onderzoeken, of juist om inzicht te krijgen in de kansen die er voor uw producten liggen op de Indiase markt, een goede voorbereiding van uw zakenreis naar is key. Het land en de cultuur begrijpen zorgt er namelijk voor dat u makkelijker succes kunt boeken in India. We delen vijf tips om uw zakenreis naar India zeker te laten slagen.
1. Neem de tijd
Een zakenreis naar India is vermoeiend. Het klimaat, de drukte, het eten, de gesprekken, alles kost meer energie dan thuis. Het is dan ook aan te raden om de tijd te nemen voor uw bezoek aan India.
“Als u op maandag een belangrijke vergadering hebt, vlieg dan de vrijdag daarvoor,” aldus Maarten van der Schaaf, een van de oprichters van IndiaConnected. “Zo kan u acclimatiseren en verschijnt u fris en scherp bij uw afspraak.”
2. Verken India niet alleen
India is een chaotisch, complex en ondoorzichtig land vol tegenstrijdigheden. Het is dan ook niet aan te raden om tijdens uw eerste zakelijke verkenning alleen naar India te reizen. Om de juiste vragen te kunnen stellen en uw observaties en inzichten op waarde te schatten is het zinvol om met anderen te reizen – liefst natuurlijk met mensen met India ervaring.
“Samen weet, zie en hoort u meer dan alleen”, zegt Van der Schaaf. “Daardoor slaagt u erin om nieuwe markten sneller te doorgronden. Dat geldt zeker voor India. U ontdekt sneller het systeem in de chaos.”
3. Wees open-minded
Veel Europese bedrijven reizen naar India met een vastomlijnd plan, maar het is wijs u niet blind te staren op deze plannen. Zo ondersteunde IndiaConnected een exportmanager van een hoogwaardig productiebedrijf met z’n reis naar India. Zijn doel was om de export naar India op gang te brengen. Tijdens zijn zoektocht naar afnemers, kwam hij erachter dat het bedrijf beter een fabriek kon opzetten in India.
“Hoogwaardige productie in een Indiase fabriek leek hen aanvankelijk onmogelijk, maar ze vonden in India strak georganiseerde en zeer geavanceerde productiebedrijven met moderne faciliteiten die voldoen aan alle Europese normen. Tegelijkertijd ontdekten ze dat export voor hen juist niet zo voordelig zou zijn vanwege de hoge importtarieven”, legt Van der Schaaf uit. “Het bedrijf heeft daarom zijn koers verlegd en ervoor gekozen een fabriek op te zetten in India.”
4. Ga niet over een nacht ijs
Als u India als een toekomstige zakelijke bestemming ziet, kan het geen kwaad om ruim van tevoren de eerste contacten te leggen in het land. Voordat u tot een deal komt moet u een vertrouwensband opbouwen met potentiële zakenpartners. Dat kan in sommige gevallen best lang duren – een short cut bestaat niet.
“Reis naar India om een gevoel te krijgen bij het land en de mensen”, raadt Van der Schaaf aan. “In India draait alles om persoonlijk contact, een goede klik met Indiërs is cruciaal. Ga dan ook niet over een nacht ijs met een potentiële Indiase partner. Dan ligt een mislukking op de loer.”
5. Probeer India niet te veranderen
Als u India beschouwt als een puur zakelijke aangelegenheid, gaat u een frustrerende tijd tegemoet. Zie India als een avontuur: dompel uzelf onder in de cultuur, proef het eten, luister naar de muziek, stap in een bomvolle trein. Voor veel Europeanen is India een gek land: laat u erdoor verrassen en geniet ervan, maar probeer India niet te veranderen. Dat is de grootste fout die veel Europeanen maken in India.