Zo importeer je voordelig kapitaalgoederen naar India met de MOOWR-regeling

 

Europese bedrijven die in India actief zijn of willen starten met productie, kunnen gebruikmaken van de MOOWR-regeling om (kapitaal)goederen op een slimme en goedkopere manier naar India te importeren. De regeling biedt buitenlandse bedrijven de kans om te investeren in geavanceerde technologie, waardoor ze hun productieprocessen in India kunnen optimaliseren en heeft als doel de binnenlandse industrieën te moderniseren. Dit is hoe je als Europees bedrijf kan slim kan sourcen door gebruik te maken van de MOOWR-regeling.

Door (kapitaal)goederen en te importeren onder de MOOWR-regeling kunnen Europese bedrijven profiteren van lage invoerrechten en andere stimuleringsmaatregelen, waardoor het een aantrekkelijke manier is om je productieactiviteiten in India uit te breiden en te moderniseren.

Lees hier meer over wat de MOOWR-regeling precies is en welke voordelen het Europese bedrijven biedt.

Fiscale voordelen van de MOOWR-regeling

Als je gebruik maakt van de MOOWR-regeling krijg je als Europese bedrijf uitstel op de betaling van invoerrechten totdat de goederen zijn ingeklaard voor binnenlands gebruik of export naar een volgende locatie. Ook is het douaneproces versoepelt, wat betekent dat minder documentatievereisten hebt, er minder fysieke inspecties plaatsvinden en de producten sneller ingeklaard worden. Dit verlaagt uiteraard de administratieve en operationele kosten.

Maar wat de regeling vooral zo aantrekkelijk maakt, is het scala aan goederen dat onder de regeling voordelig kan worden geïmporteerd.

Voordelig sourcen onder MOOWR

MOOWR lijkt zich misschien te focussen op het sourcen van kapitaalgoederen, maar de regeling is veel breder. Bedrijven kunnen alle elementen die nodig zijn voor efficiëntere productie voordelig inkopen, zoals grondstoffen, componenten en intermediaire goederen.

De MOOWR-regeling bevordert daarnaast ook de samenwerking tussen buitenlandse bedrijven en Indiase leveranciers. Deze samenwerking vergemakkelijkt niet alleen de overdracht van technologie en het delen van kennis, maar versterkt ook het algehele ecosysteem omdat het stimuleren van lokale industrieën en het creëren van werkgelegenheid.

Stappenplan voor sourcen via het MOOWR-programma

1. Zoek een geschikt douane-entrepot
Zoek een douane-entrepot dat voldoet aan de behoeften van uw bedrijf wat betreft locatie, grootte en faciliteiten. Overweeg zowel door de overheid beheerde als privé beheerde douane-entrepots in India.

2. Een relatie opbouwen met een douane-entrepot
Sluit een formele overeenkomst met de exploitant van het entrepot. Zorg voor de nodige licenties en goedkeuringen van de relevante autoriteiten.

3. Kapitaalgoederen importeren
Koop kapitaalgoederen van zowel Indiase als internationale leveranciers. Importeer deze goederen in het douane-entrepot en klaar ze in onder de MOOWR-regeling.

4. Productie en andere activiteiten
Vervaardigen, verwerken, verpakken en testen van goederen in het douane-entrepot. Sla de goederen veilig op totdat ze klaar zijn voor inklaring.

5. Goederen inklaren voor binnenlandse consumptie of export
Als de goederen klaar zijn voor binnenlandse consumptie of export, vraag dan inklaring aan. Betaal in dit stadium uitgestelde invoerrechten.

Profiteer ook van de MOOWR-regeling

Europese bedrijven die productie willen gaan opzetten in India, moeten zich verdiepen in de voordelen die de MOOWR-regelin hun biedt om van start te gaan en om op een kostenefficiënte manier kapitaalgoederen te importeren.

Ben je benieuwd naar de details van het programma en hoe ook jouw bedrijf deze regeling op een slimme manier zou kunnen inzetten?


Shashank Verma

Vice President Supply Chain Management

Dit artikel is geschreven in samenwerking met vice-president Supply Chain Management, Shashank Verma.

Verma heeft meer dan 22 jaar ervaring in het opzetten van bedrijfsstrategieën, het beheren van de toeleveringsketen van honderden Europese bedrijven, het opzetten van gedegen logistiek in India en andere gerelateerde functies met een focus op omzetgroei en winstmaximalisatie van organisaties.