Nederlandse technologie naar India met DHI-subsidie
"*" geeft vereiste velden aan
De Indiase regering doopte dit decennium om tot ‘The Decade of Innovation’. De interesse in slimme, technologische oplossingen is groot in veel sectoren in India. Maar om in India te slagen als bedrijf moet je er wel fysiek aanwezig zijn. ‘Zien is geloven’ is het devies en dat geldt zeker voor kostbare technologie. Een lastige opdracht voor Nederlandse bedrijven die de Indiase markt op willen. De Nederlandse overheid geeft Nederlandse mkb-ondernemingen daarom de mogelijkheid de eerste stappen te zetten met de DHI-subsidie.
DHI-subsidie: stimuleren van internationaliseren
Het doel van de DHI-subsidie is het versterken van het aantal Nederlandse ondernemingen dat succesvol in het buitenland gaat handelen. Dat succes valt en staat met een goede voorbereiding, zoals in een vroege fase onderzoeken of een export- of investeringsproject haalbaar is, of om te demonstreren dat een bepaald exportproduct of technologie toepasbaar is. Een belangrijke voorwaarden van de regeling is dat de activiteiten een positieve bijdrage aan de duurzame, lokale ontwikkeling geven van de DGGF landen. Dat zijn ontwikkelingslanden die onder het Dutch Good Growth Fund vallen, India is er daar een van.
Met de DHI-regeling kunnen 3 soorten projecten worden opgezet, waar de volgende voorwaarden voor gelden:
- Demonstratieproject: het demonstreren van een Nederlands product, technologie of dienst binnen een reële praktijksituatie aan een zo breed mogelijke groep afnemers. De technologie, het product of de dienst moet nieuw zijn op de markt van het land waar je wil starten. Het is niet de bedoeling dat de technologie op een beurs wordt gepresenteerd en het tentoonstellen van bijvoorbeeld een machine valt daarom ook niet onder de DHI-regeling. Tot slot moet de verwachte export binnen 3 jaar ten minste 5 keer het subsidiebedrag bedragen.
- Haalbaarheidsstudie: Hierbij ligt het initiatief bij de buitenlandse partner waarmee samengewerkt gaat worden. De partner heeft interesse in de technologie, product of dienst van het Nederlandse bedrijf. Via een haalbaarheidsstudie wordt onderzocht of de aanschaf haalbaar is en of de investering binnen de gewenste termijn terugverdiend kan worden. Een haalbaarheidsstudie mag geen marktonderzoek zijn, er is voor de studie al voldoende duidelijkheid over de omvang van de markt, de beoogde opzet van het project, de locatie, de exploitatie, de financiering en de lokale impact.
- Investeringsvoorbereidingsproject: Op basis van dit project wordt het besluit genomen om daadwerkelijk te gaan investeren in een van de DHI-landen. Er wordt bijvoorbeeld een nieuwe productie- of dienstenfaciliteit opgezet in het doelland, of de bestaande faciliteit worden uitgebreid. Dat kan een dochteronderneming, maar ook een joint venture zijn. Het mag daarentegen niet om een verkoopkantoor gaan. De onderneming moet in Nederland al substantiële activiteiten uitvoeren en de investering in het buitenland moet logischerwijs voortvloeien uit de huidige activiteiten, core business en strategie.
Vier miljoen euro beschikbaar voor DGGF landen
In 2020 is er voor activiteiten in DGGF landen, waar India onder valt, een budget van 4 miljoen euro beschikbaar. Om deel te kunnen nemen, moeten de subsidiabele kosten per project minimaal 50.000 euro beslaan. Het subsidiepercentage is afhankelijk van het gekozen doelland, normaliter bedraagt de subsidie 50% van de subsidiabele kosten. Ook zijn moet het voorstel aan inhoudelijk voorwaarden voldoen, die zijn hier te vinden.
Zet met een gerust hart de eerste stappen in India
Dus wilt u nieuwe technologie, een machine of dienst demonstreren in India? Wilt u onderzoek doen naar de commerciële of technische haalbaarheid van een specifiek project in India? Of overweegt u te investeren in een fabriek, een joint venture of een lokaal kantoor in India? Dan zou u wellicht aanspraak kunnen maken op een DHI-subsidie. We bespreken alle financieringsmogelijkheden voor jullie marktentree in India graag met u. Neem dan contact met ons op!