Nieuwe Indiase belastingregels: Kijk uit voor de gevolgen van Significant Economic Presence

 

Sinds 2021 is de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wereldwijd belastingontwijkingen door bedrijven -die hun winsten verplaatsen naar rechtsgebieden met lage belastingen- aan het aanpakken. Dit zogenoemde BEPS-project (Base Erosion and Profit Shifting) richt zich specifiek op belastinguitdagingen van de nieuwe, digitale economie. India heeft de maatregelen uit BEPS opgenomen in z’n belastingwetgeving, wat gevolgen kan hebben voor uw bedrijf als u zaken doet in India. 

Het belangrijkste concept dat India uit het BEPS-project heeft overgenomen is "Significant Economic Presence" (SEP). We leggen u in dit artikel uit wat de implicaties van deze toevoeging zijn voor de Indiase belastingwetgeving. 

Significant Economic Presence (SEP)

Significant Economic Presence betekent dat er belasting geheven moet worden als een bedrijf een significante betrokkenheid heeft in de markt waar het de belasting zal betalen, ook al heeft het geen fysieke aanwezigheid in het land. Volgens de huidige wetgeving vormt een buitenlands bedrijf in India een SEP als:

  • het een transactie aangaat met betrekking tot goederen, diensten of eigendom met een rechtspersoon in India, inclusief het downloaden van gegevens of software, en de totale betalingen die voortvloeien uit deze transactie(s) in het voorgaande jaar meer dan 20 miljoen roepies (220.000 euro) bedragen.

of

  • het zich bezighoudt met het continu werven van zakelijke activiteiten of in contact is  met minstens 300.000 users.

De implicaties van SEP voor buitenlandse bedrijven in India

Het idee achter de SEP-bepaling is om ervoor te zorgen dat niemand die winst maakt in een land daar de belasting ontwijkt en dat alle spelers op dezelfde manier worden getaxeerd. Ondanks dat de OECD met de regelgeving vooral focust op de digitale economie, heeft de huidige implementatie van SEP in India een brede reikwijdte. Het omvat namelijk alle transacties met betrekking tot goederen, diensten of eigendom die worden verricht door buitenlandse bedrijven met een rechtspersoon in India, of dit nu online of offline is.  

De SEP is in zeer ruime zin geïmplementeerd in India, wat als gevolg heeft dat zelfs buitenlandse bedrijven die geen entiteit hebben in India door hun activiteiten al als SEP gezien worden. Bijvoorbeeld, de eenmalige export van goederen naar India door een buitenlands bedrijf, dat op geen enkele andere manier actief is in India, kan al de SEP-bepaling in gang zetten als deze meer dan 20 miljoen roepies (220.000 euro) bedraagt. 

De Indiase wetgeving kijkt dus zowel naar de regelmaat waarmee u als buitenlands bedrijf actief bent in India, als naar de inkomsten die hiermee gemoeid gaan. Zodra de bepaling in werking treedt, moet het buitenlandse bedrijf een boekhouding bijhouden, audits ondergaan, belastingen betalen en belastingaangiften doen in India.

SEP en de Europese belastingverdragen met India

Bedrijven met activiteiten in India die gevestigd zijn in landen waarmee India een belastingverdrag heeft, zullen uiteraard niet dubbel getaxeerd worden omdat ze als SEP zijn aangemerkt. De Indiase wetten schrijven ook voor dat voor buitenlandse bedrijven de meest gunstige bepalingen van ofwel de Indiase belastingwet ofwel het belastingverdrag bepalend zijn. 

De belastingverdragen die India met Europa heeft gesloten, gebruiken niet het begrip SEP maar het begrip Permanent Establishment, dat een beperkter toepassingsgebied heeft. Zolang buitenlandse bedrijven kunnen aantonen dat ze geen ‘permanent establishment’ hebben in India, blijven ze buiten het toepassingsgebied van de SEP-bepalingen. Hiervoor moet het bedrijf echter wel documentatie kunnen overleggen, waaronder een certificaat van fiscale residentie, een verklaring dat ze geen ‘permanent establishment’ hebben en formulier 10F.

De SEP-bepalingen zullen echter altijd gelden voor bedrijven die afkomstig zijn uit landen die geen belastingverdrag met India hebben (alle lidstaten van de Europese Unie hebben een belastingverdrag met India). Voor bedrijven uit deze landen is het zaak om constant te toetsen of de transacties de SEP-bepalingen triggeren. 

Alles wat u moet weten over de fiscale kant van zakendoen in India

SEP en Permanent Establishment zijn niet de enige verraderlijke, fiscale zaken waar Europese bedrijven in India tegen aanlopen. IndiaConnected is al tien jaar actief in India en helpt jaarlijkse honderden bedrijven met hun vragen over het Indiase belastingsysteem en andere fiscale zaken. Om bedrijven op weg te helpen hebben we daarom al onze kennis en tips gebundeld in een gratis handleiding voor CFO’s met activiteiten in India.