Ga naar hoofdinhoud

Global Capability Centres (GCC) in India: van simpel outsourcen tot een innoverende, winstgevende vestiging

Onze expert(s)
Maarten van der Schaaf Head of BD Netherlands & Belgium
Ontdek onze zakelijke India handleidingen
handleiding personeel
Alles wat u moet weten als werkgever met personeel in India
Download de handleiding
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Deel dit artikel

Nu India z’n positie als wereldwijde hub voor technologie en innovatie verstevigt, is het tijd voor middelgrote bedrijven in deze sectoren om hun wereldwijde strategie te evalueren. Maakt India al deel uit van uw GCC-strategie? Als dat niet zo is, leest u hier waarom dat wel zo zou moeten zijn en hoe u de waarde van een Global Capability Centre (GCC) in India kunt maximaliseren.

Global Capability Centres (GCC’s) hebben de manier veranderd waarop buitenlandse bedrijven wereldwijde resources inzetten. GCC’s werden aanvankelijk gezien als manieren om kosten te besparen, maar zijn nu strategische bedrijfsonderdelen die innovatie stimuleren, schaalbaarheid waarborgen en de kwaliteit van kritieke bedrijfsfuncties bewaken. Maar er komen ook uitdagingen kijken bij het hebben van GCC’s die invloed kunnen hebben op het succes van uw GCC-strategie.

Global Capability Centres in India: deze voordelen mag je niet missen

1. Innovatie in snelgroeiende sectoren

In India gevestigde GCC’s stimuleren productontwikkeling en innovatie in snelgroeiende sectoren, waaronder kunstmatige intelligentie, engineering, data analytics, Internet of Things (IoT), robotica en technische diensten. Met een steeds technischer en hoger opgeleide beroepsbevolking verleggen GCC’s in India de grenzen van de technologische vooruitgang, waardoor het een uitstekende bestemming is voor bedrijven die inzetten op R&D en geavanceerde engineering.

2. Verschuiving van kostenbesparing naar winstcreatie

De huidige GCC’s draaien niet alleen om kostenbesparingen; het zijn winstgenererende vestigingen die nieuwe inkomstenstromen creëren voor hun hoofdkantoor. Door processen te optimaliseren, kosten te verlagen en nieuwe diensten te creëren, zijn GCC’s nu strategische onderdelen die invloed hebben op het resultaat. De best presterende GCC’s zijn essentiële spelers in de groeistrategieën van hun bedrijf en dragen direct bij aan inkomsten en marktuitbreiding.

3. Toegang tot een pool van hoogopgeleid talent

India bezit de knapste koppen op het gebied van techniek, AI, datawetenschap en andere technologiegedreven gebieden, waardoor het een aantrekkelijke locatie is voor activiteiten die hoge en specifieke skills vereisen. Toptalent en het groeiende startup-ecosysteem dragen bij aan een dynamisch personeelsbestand dat innovatieve oplossingen kan ontwikkelen. Deze pool van hooggeschoolde professionals helpt bedrijven om wereldwijd een concurrentievoordeel te behouden.

Uitdagingen van de GCCs: waar moet u op letten?

1. Zorgen over kwaliteit en consistentie

Afstand kan de perceptie wekken van een gebrek aan kwaliteit of consistentie in de output, vaak als gevolg van culturele verschillen in communicatie. Deze valkuilen kunnen gemakkelijk vermeden worden door duidelijke bestuurs- en  communicatiestructuren in te voeren, om er zo voor te zorgen dat iedereen focust op de doelstellingen van het moederbedrijf.

2. Opstartkosten

GCC’s, vooral voor ondersteunende of niet-kerntaken, kunnen een aanzienlijke initiële investeringen vereisen, vooral bij het opbouwen van infrastructuur en het werven van toptalent. Het kiezen van de juiste mix van kern- en niet-kerntaken, aangevuld met strategische uitbesteding, kan deze financiële last verlichten en groeipotentieel bieden.

3. Productiviteit op afstand managen

Managen op afstand brengt uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om productiviteit. Om dit te overwinnen zijn stevige  bestuursmodellen en duidelijk gedefinieerde verantwoordelijkheden nodig om de afstand effectief te overbruggen.

4. Culturele verschillen

Culturele verschillen kunnen soms leiden tot misverstanden en onduidelijkheden, met negatieve gevolgen voor de efficiëntie. Een succesvolle GCC-strategie moet culturele training en communicatie- en feedbackmechanismen bevatten om teams op één lijn te houden en wrijving te voorkomen.

De evolutie van Global Capability Centres in India: van kostenbesparing naar strategische aanjagers

Global Capability Centres in India waren van oudsher kostenbesparende oplossingen voor taken als back-office ondersteuning, callcenters en dataverwerking. Nu zijn ze echter geëvolueerd tot strategische bedrijfsonderdelen die innovatie, -uitbreiding en -transformatie mogelijk maken. Voor buitenlandse bedrijven die actief zijn in sectoren als AI, biotech en fintech dienen GCC’s als aanjagers van digitale transformatie.

De toekomst van GCCs

Als we naar de toekomst kijken, zien we dat de volgende trends de ontwikkeling van GCC’s zullen beïnvloeden:

  • Versnelling van digitale transformatie: GCC’s zullen het voortouw nemen in digitale initiatieven en nieuwe technologieën, en daarbinnen operationele efficiëntie ontwikkelen.
  • Hybride modellen: Veel bedrijven kiezen mogelijk voor een hybride aanpak, waarbij ze interne centra voor kernactiviteiten combineren met strategische uitbesteding van specifieke functies.
  • Focus op duurzaamheid: Naarmate de wereldwijde ESG-prioriteiten (Environmental, Social en Governance) toenemen, zullen GCC’s een cruciale rol spelen om bedrijven te helpen bij het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Steun van de Indiase overheid voor GCC’s

De Indiase overheid stimuleert buitenlandse investeringen actief via verschillende initiatieven. Ook de deelstaatregeringen investeren hierin en bieden steun middels belastingvoordelen en infrastructurele ondersteuning om buitenlandse bedrijven. De Make in India en Digital India campagnes zijn bijvoorbeeld specifiek gericht op het stimuleren van sectoren als productie, AI en data-analyse, die goed aansluiten bij de capaciteiten en aandachtsgebieden van GCC’s.