5 manieren om uw Indiase dochteronderneming te financieren of te voorzien van werkkapitaal
"*" geeft vereiste velden aan
1. ECB (External Commercial Borrowing)
Een ECB is vrijwel de enige optie om een lening te vertrekken aan een Indiase dochteronderneming vanuit Nederland. Een ECB is een door de Indiase overheid goedgekeurde leningovereenkomst welke gebruikt kan worden door het Indiase bedrijf voor bijvoorbeeld de aanschaf van goederen of kapitaalgoederen, maar ook voor werkkapitaal of het herfinancieren van bestaande leningen. Rente is op basis van Libor + een opslag. Dit is vele malen goedkoper dan een pure lokale Indiase lening. Daarom maken veel bedrijven gebruik van een ECB. De lokale bank van het Indiase bedrijf speelt een belangrijk rol in het verwerken en aanvragen van een ECB- lening.
2. Lokale lening bij Indiase bank
Een lokale lening bij een Indiase bank is vrijwel altijd een optie, maar ook erg duur vanwege de hoge renteniveaus in India. Een regulier bedrijfskrediet kent rentepercentages van 12%, oplopend tot soms wel 20%. Dit kan een paar procentpunten omlaag gebracht worden (naar een minimum van omstreeks 9%) door in Nederland een borgstelling af te geven aan een Nederlandse bank.
3. Werkkapitaal uit omzet
Een andere optie is het factureren van dienstverlening door de Indiase dochter aan het Nederlands moederbedrijf. Indien aan alle transfer pricing eisen en richtlijnen wordt voldaan is dit een praktische manier om de Indiase dochter te voorzien van het nodige werkkapitaal. Deze constructie wordt vaak gebruikt bij 100% dochterondernemingen die IT of engineering diensten uitvoeren voor het Nederlandse moederbedrijf.
4. Aandelenkapitaal (bij oprichting en bij extra aandelenuitgifte)
Bij het oprichten van een dochteronderneming in India moet u goed nadenken over uw kapitaalbehoefte op korte termijn. Het minimum aandelenkapitaal van INR 100k (Euro 1400) voor een Indiase Pvt Ltd wordt vaak te snel gekozen. Het staat de aandeelhouders vrij om het aandelenkapitaal te verhogen om op die manier de nieuwe dochteronderneming direct te kunnen voorzien van het nodige startkapitaal. Dit is ook de makkelijkste en vrijwel goedkoopste optie bij nieuwe ondernemingen. Als alternatief kunnen de aandeelhouders van een Indiase dochteronderneming besluiten tot extra aandelenuitgifte om kapitaal aan te trekken. Bedenk wel dat dit bij een 100% dochter eenvoudiger is dan in een joint venture constructie.
5. Dutch Good Growth Fund (DGGF)
De Nederlandse overheid biedt via het Dutch Good Growth Fund opties voor financiering aan voor dochterbedrijven in India. Hieraan zijn wel strenge eisen verbonden. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de RVO.