Welk visum heb ik nodig voor mijn zakenreis naar India?

 

Als u op zakenreis gaat naar India, dient u het zakenvisum (type B) aan te vragen. De vereisten voor het verkrijgen van het zakenvisum kunnen voor Europeanen enigszins verschillen, afhankelijk van het specifieke land van herkomst, maar er zijn algemene documenten en procedures die voor de meeste aanvragers gelijk zijn. We zetten de hoofdzaken voor u op een rij:

E-visum aanvragen voor India

Algemene documenten

  • Geldig paspoort: Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn na uw geplande verblijf in India en minstens twee lege pagina's hebben voor visumstempels.

  • Ingevuld visumaanvraagformulier: U kunt het officiële Indiase visumaanvraagformulier online vinden op de website Indian Visa Online. Zorg ervoor dat u het nauwkeurig en volledig invult, doet u dit niet dan kunt een hoop vertraging oplopen.

  • Pasfoto's: Twee recente pasfoto's met een witte achtergrond zijn vereist.

  • Reisverzekering: Specifiek een reisverzekering die medische noodgevallen en repatriëring dekt.

Bedrijfsspecifieke documenten

  • Introductie: Een brief (indien van toepassing, van uw werkgever) waarin het doel van uw zakelijke bezoek aan India en uw verwachte activiteiten staan beschreven.

  • Uitnodiging: Een brief van uw Indiase zakenpartner of de organisatie die uw reis ondersteunt, waarin u wordt uitgenodigd om voor zakelijke doeleinden naar India te komen. Deze brief moet details bevatten over de aard van uw zakelijke relatie en de activiteiten die u in India gaat ondernemen.

  • Bewijs van financiële draagkracht: Documenten zoals bankafschriften of zakelijke financiële overzichten om aan te tonen dat u in staat bent om uzelf te onderhouden tijdens uw verblijf in India.

  • Bewijs van zakelijke expertise: Documenten zoals certificaten, licenties of andere kwalificaties die aantonen dat u deskundig bent op het gebied van je bedrijf.

Een geslaagde zakenreis naar India vraagt om een gedegen voorbereiding. Ontdek hier onze vijf tips voor wie voor het eerst naar India afreist:

Aanvraagprocedure

U kunt uw Indiase visumaanvraag online starten via de website Indian Visa Online of persoonlijk bij een Indiase ambassade of consulaat in uw eigen land. We raden u aan te kiezen voor de online route, omdat u hierbij niet hoeft te wachten tot er opening op de ambassade of het consulaat is en u direct online de visumkosten kunt afrekenen.

De verwerkingstijd voor zakelijke visumaanvragen is gemiddeld 6 weken, maar kan variëren. U kunt daarom het beste ruim van tevoren beginnen met het plannen van uw reis en uw visum zo snel mogelijk aanvragen.

Houd er rekening mee dat u mogelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek over uw reis op het consulaat of de ambassade in uw land, zelfs als al uw papieren in orde zijn. Het gesprek zal zich focussen op uw bedrijf, uw reisplannen en geplande activiteiten in India. Bereid u hier dan ook op voor.

De ambassade/het consulaat zal na het indienen van uw aanvraag, online of persoonlijk, uw gegevens verwerken en een beslissing nemen binnen de door ambassade aangegeven termijn. Als u uw aanvraag online hebt ingediend kunt de status van je aanvraag ook online volgen. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, kunt u de visumstempel ophalen bij de ambassade/het consulaat of, indien van toepassing, per koerier ontvangen.

Let op

Deze informatie is bedoeld om u inzicht te geven in de algemene stappen die elke aanvrager moet nemen in het visumproces, en is mogelijk niet van toepassing op alle Europese landen. Het is altijd het beste om contact op te nemen met de Indiase ambassade of het consulaat in uw land om inzicht te krijgen in de meest recente en de specifieke vereisten voor het visum in uw land.