Werken in India is een feest(je)

 

Werken in India is een feest – als je een beetje een avontuurlijke Hollandse koopmansgeest hebt tenminste. Michel Koopman, die sinds twee jaar het Leela hotel in Gurgaon leidt, is zo iemand. “Het is leuk om met Indiërs samen te werken,” vertelt Koopman enthousiast. “Dat ze Engels spreken helpt enorm. Een heel verschil met China. Als je daar een grapje maakt, begrijpen ze je niet. Met Indiërs kan je lachen.

Gosse Wielinga in de Suzlon fabriek in India (foto: Suzlon)

Gosse Wielinga in de Suzlon fabriek in India (foto: Suzlon)

Ook Gosse Wielinga die voor het grote Indiase windenergiebedrijf Suzlon werkt heeft het “ontiegelijk naar zijn zin in India”. Wielinga gedijt goed in de informele bedrijfscultuur bij familiebedrijf Suzlon die hij vergelijkt met de Nederlandse poldercultuur.

Of neem Jos van Haaren, voormalig onderzoeksleider op de Philips innovatiecampus, die vorig jaar terugkeerde naar Eindhoven. Tijdens het interview afgelopen jaar leek hij bijna heimwee te hebben naar India. “Ik was graag langer gebleven,” zei hij met spijt in zijn stem.

Zelfs hockeycoach Paul van Ass, die al na vijf maanden werd ontslagen als bondscoach van de Indiase hockeyploeg, heeft goede herinneringen aan India. Hij hoopt er graag nog eens zaken te doen.

Zes tips om met plezier te werken in India

Jos van Haaren op de Philips Innovatie Campus in Bangalore (Foto: Berkeley - Haas)

Jos van Haaren op de Philips Innovatie Campus in Bangalore (Foto: Berkeley - Haas)

1. Neem jonge medewerkers bij de hand

“Indiërs zijn heel ambitieus, ze vechten om vooruit te komen.  Dat merk je al bij de bagageband op het vliegveld: iedereen staat vooraan. Op de werkvloer zie je dat ook terug. Het barst van de jonge mensen die heel gedreven zijn. Het is de kunst om hen bij de hand te nemen zodat je hun potentieel kunt aanboren. Dat geeft enorm veel voldoening.” Gosse Wielinga, Suzlon Energy

2. Geniet van het spel

“Om een goede deal te maken, moet je het spel op zijn Indiaas spelen. Dat betekent dat je soms moet zeggen dat je geen tijd hebt of je telefoon niet opnemen. Dan speel je de moeilijke Europeaan, terwijl je medewerkers ondertussen de tegenpartij masseren. Die manier van zakendoen is in het begin wel eens frustrerend, maar na een tijdje leer je genieten van het spel. Dan ben je een halve Indiër geworden.” Gandert Roosen, Roosen Industries.

3. Gebruik een tolk

“Natuurlijk spreken veel Indiërs prima Engels, maar ondanks dat je dezelfde taal spreekt, wil dat nog niet zeggen dat je elkaar ook begrijpt. Een tolk die beide culturen kent kan een brug slaan tussen Nederlanders die zakendoen in India en hun Indiase leidinggevenden, partners en/of medewerkers.” Gosse Wielinga, Suzlon Energy.

4. Geef slim feedback

“Val een leidinggevende nooit publiekelijk af. Dat is dodelijk. Als je kritische ideeën wilt delen, doe dat dan onder vier ogen. Dat wordt vaak gewaardeerd en meestal doen ze er ook iets mee.” Gosse Wielinga, Suzlon Energy.

5. Trek meer tijd uit om je goed voor te bereiden dan normaal

“Veel buitenlanders die voor zaken in India zijn geweest zitten doodmoe terug in het vliegtuig naar Europa. Dat komt vaak omdat ze niet voldoende tijd nemen in India. Als je op maandag een belangrijke vergadering hebt, vlieg dan de vrijdag daarvoor. Zo kan je acclimatiseren en verschijn je fris en scherp bij je afspraak.” Gosse Wielinga, Suzlon Energy.

6. Wees flexibel

“In India is het vaak niet helemaal duidelijk hoe de vork in de steel zit. Als je dat vervelend vindt, kost werken in India veel energie. Maar als je daarmee om kunt gaan, dan is het eigenlijk ook heel leuk. Als buitenlands bedrijf of medewerker moet je je afvragen of je kunt gedijen in zo’n omgeving.” Jos van Haaren, Philips.

Werkt u ook met plezier in India? Of juist he-le-maal niet? Laat het ons weten!