Zo haalt u Indiase medewerkers naar Nederland

 

Wilt u Indiase werknemers in dienst nemen? Of Indiase medewerkers tijdelijk naar Nederland halen om hen hier te laten meewerken op uw projecten? Dan moet u zich bij de IND laten erkennen als referent. Dat werkt zo.

indiase medewerker nederland


Een referent is een persoon of organisatie die belang heeft bij het verblijf van een vreemdeling in Nederland. Wanneer u een buitenlandse werknemer aanneemt bent u de referent voor deze werknemer. U kunt voor meerdere werknemers tegelijk referent zijn.

Voordelen erkenning

Als werkgever kunt u zich bij de IND laten erkennen als referent. Erkenning als referent heeft een aantal voordelen:

  • De IND behandelt uw aanvragen sneller: op een volledig ingediende aanvraag wordt meestal binnen 2 weken beslist.

  • Minder bewijsstukken: u hoeft minder bewijsstukken mee te sturen met de aanvraag. Een eigen verklaring dat de werknemer voldoet aan de voorwaarden is meestal voldoende.

  • U kunt gebruik maken van een speciaal e-mailadres bij vragen.

  • U kunt gebruik maken van het Portaal Zakelijk voor het indienen van digitale aanvragen.

Kennismigranten en onderzoekers uit India

Om kennismigranten en onderzoekers in dienst te nemen, moet uw organisatie zijn erkend door de IND. Om erkend te worden als referent moet uw organisatie een betrouwbare partner zijn voor de IND. Na erkenning wordt uw organisatie vermeld in het openbaar register erkende referenten. Een erkenning is gekoppeld aan een rechtspersoon met bijbehorend KvK-nummer. 

Uitzonderingen

Erkenning is niet verplicht voor het in dienst nemen van buitenlandse werknemers voor overplaatsing binnen een onderneming (Richtlijn Intra Corporate Transferees 2014/66/EU), arbeid in loondienst, Europese blauwe kaart, lerend werken en seizoenarbeid. Een niet-erkende referent is wel verplicht om op grond van zijn informatieplicht wijzigingen aan de IND door te geven.

Voorwaarden

Om erkend referent te worden, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Er is een aantal voorwaarden dat geldt voor alle erkende referenten. Wilt u erkenning aanvraag voor het in dienst nemen van onderzoekers volgens richtlijn (EU) 2016/801, dan gelden daarnaast één van de volgende aanvullende voorwaarden:

  • Uw instelling is een publieke onderzoeksinstelling zoals bedoeld in artikel 1d, eerste lid, onder b, Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen en hanteert functieprofielen onder de functiefamilie 'onderzoek en onderwijs' voor onderzoekers in loondienst.

  • Uw instelling is een publieke onderzoeksinstelling en is opgenomen in de bijlage bij de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

  • Uw instelling is een particuliere onderzoeksinstelling die is opgenomen in het National Academic Research and Collaboration System (Narcis).

  • Uw instelling is een particuliere onderzoeksinstelling waaraan een S&O-verklaring (Speur- en Ontwikkelingswerk) is afgegeven op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen.

Voor de erkenning voor arbeid zijn geen aanvullende voorwaarden.

Kosten

De aanvraag erkenning als referent kost € 4125. In het geval dat uw onderneming een start-up of een kleine onderneming met maximaal 50 personen is bedragen de kosten voor erkenning als referent € 2062.

Beperkingen door het coronavirus

Als uw Indiase medewerker(s) volledig gevaccineerd is, gelden er geen inreisrestricties meer. Wel moet u, als uw werknemers al in het bezit zijn van een verblijfsvergunning of een goedkeuring hebben gekregen, contact opnemen met de IND in de volgende gevallen:

  • De werknemer voor wie er verblijf is aangevraagd komt niet meer naar Nederland.

  • De werknemer voor wie er verblijf is aangevraagd komt later naar Nederland dan is aangegeven in de aanvraag.

  • De werknemer met een verblijfsvergunning kan niet terugkeren naar Nederland en kan daardoor niet meer voldoen aan de voorwaarden die horen bij de verblijfsvergunning.

Een werknemer met een verblijfsvergunning mag namelijk maar een bepaalde periode in het buitenland zijn. Voor kennismigranten en wetenschappelijk onderzoekers geldt dat ze in totaal (opgeteld) niet meer dan 8 maanden in een periode van 12 maanden buiten Nederland mogen werken. Ook bij verblijf buiten Nederland moeten ze voldoen aan de voorwaarden voor de verblijfsvergunning, zoals het salariscriterium.

Hebt u er, door hun verblijf in het buitenland, voor gekozen niet het volledige salaris uit te betalen, dan kan dit gevolgen hebben voor de verblijfsvergunning. De werknemer moet voldoen aan een bepaald maandelijks salariscriterium, dat ook blijft gelden gedurende de duur van het visum/verblijfsvergunning. 

Is een remote medewerker iets voor u?

India biedt met z’n grote talentenpool aan hoogopgeleide techneuten een goede oplossing voor het Nederlandse tekort aan IT-ers, developers, data engineers en ingenieurs.

Maar het is niet altijd mogelijk deze werknemers ook daadwerkelijk naar Nederland te halen. U kunt er dan voor kiezen met deze nieuwe collega’s op afstand aan de slag te gaan zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van het werk en de resultaten van uw team.

Uw Indiase remote medewerkers kunnen namelijk volwaardige teamleden worden als u hun komst bij uw bedrijf goed aanpakt.

Lees hier meer over de mogelijkheden die Indiase remote medewerkers uw bedrijf kunnen bieden en hoe u ze goed integreert in uw team: