IndiaConnected

View Original

Indiase begroting 2018/2019: miljardeninvesteringen en hogere invoerheffingen

Vorige week was het Prinsjesdag in India: Minister van Financiën Arun Jaitley presenteerde de begroting voor 2018/2019. Wat zijn de gevolgen van het aangekondigde beleid voor uw onderneming en welke kansen biedt dit concreet voor u?

Foto: Financial Express

1. Miljardeninvesteringen

Met het oog op de landelijke verkiezingen in India in 2019 richt de regering Modi zich vol op de binnenlandse uitdagingen: het bestrijden van armoede, het professionaliseren van de landbouw, investeringen in de gezondheidszorg, elektriciteit en (digitale) infrastructuur vormen de voornaamste speerpunten. Ondernemerschap wordt bovendien aangemoedigd met een lagere vennootschapsbelasting voor het MKB.

Landbouw

Het Indiase kabinet zal komende regeringperiode flink investeren in essentiële infrastructuur, met name op het platteland. Het budget van het Ministerie van landbouw stijgt met 15% tot pakweg 7 miljard Euro. India barst van de kleine, gemarginaliseerde boeren en de centrale overheid wil hen graag koppelen aan markten zodat zij een dequate vergoeding voor hun productie kunnen krijgen. De overheid subsidieert boeren in hun levensonderhoud en investeert miljarden in de aanleg van betere infrastructuur op het platteland. Denk aan efficientere landbouwlogistiek, cold chain, irrigatie en aquacultuur. Ook worden er subsidies verstrekt voor oogstmachines en voor machines om afval na de oogst slim te verwerken. Momenteel wordt veel afval na de oogst in de brand gestoken, wat o.a. in hoofdstad Delhi voor enorme luchtvervuiling zorgt. In de landbouw liggen bij uitstek kansen voor Nederlandse ondernemingen, die bovendien door de Nederlandse overheid worden ondersteund met een DHI-subsidie.

Elektriciteit

India is een netto importeur van elektriciteit en kampt geregeld met black-outs. Vooral op het platteland is de elektriciteitsvoorziening zeer gebrekkig: stroomonderbrekingen worden in grote delen van India als normaal beschouwd. Er wordt 2 miljard Euro uitgetrokken om 40 miljoen huishoudens in rurale gebieden van elektriciteit te voorzien. Dat geld wordt geïnvesteerd in zowel conventionele als duurzame energiecentrales: kolen, aardgas, LNG, warmtekracht, waterkracht, wind- en zonne-energieprojecten. Ook hier liggen uiteraard kansen voor Nederlandse bedrijven met slimme technologie op het gebied van (duurzame) energie.

Gezondheidszorg

India scoort niet best in het Global Burden of Disease (GBD) onderzoek van het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. De huidige regering wil daar verandering in brengen en lanceert dit jaar het National Health Protection Scheme om de Indiase gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk maken voor de massa. Modicare, zoals het programma al wordt genoemd, wordt het grootste landelijke gezondheidszorgprogramma ter wereld. Daarnaast is de komende periode 150 miljoen Euro gereserveerd voor klinieken, medicijnen en medische apparatuur.

Minder vennootschapsbelasting

Om de belastingdruk op Indiase MKB-ers te verminderen en grootschalige werkgelegenheid te creëren, wordt het lage tarief van 25% uitgebreid tot bedrijven die een omzet tot Rs. 250 crore (30 miljoen Euro) hebben gemeld in het boekjaar 2016-17. Hierdoor valt pakweg 99% van de Indiase bedrijven onder dit tarief. Buitenlandse bedrijven met een vestiging in India profiteren hier ook van. De maatregel maakt het immers aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders om te produceren in India. De Make in India campagne is een van de pijlers van het beleid van de regering Modi.

Robotica, AI en IoT

Het National Institute for Transforming India (NITI) waarvan premier Modi zelf voorzitter is heeft in dit budget aangekondigd om een landelijk Artificial Intelligence programma op te zetten en Centres of Excellence op het gebied van Robotica, Kunstmatig Intelligentie en Internet of Things (IOT).

Cryptocurrency en blockchain

De overheid beschouwt cryptocurrencies niet als wettig betaalmiddel en zal maatregelen nemen om het gebruik hiervan te elimineren bij de financiering van onwettige activiteiten of als onderdeel van het betalingssysteem. Het gebruik van blockchain-technologie daarentegen wordt wel erkend. Met blockchain kan de organisatie transacties vastleggen en authentiseren zonder tussenpersonen nodig te hebben. De regering zal het gebruik van blockchaintechnologie dan ook proactief onderzoeken om ter bevordering van de digitale economie.

2. Digitalisering

Het kabinet investeert in moderne technologie om de communicatie tussen overheid en burger efficiënter en transparanter te maken. Ook worden diverse online tools gebruikt om het ondernemingsklimaat te verbeteren.

E-assessment

Om de bureaucratie tussen de belastingbetaler en de belastingdienst te verkleinen, worden alle beoordelingen (behalve in uitzonderlijke gevallen) uitgevoerd via dit elektronische medium. De anonieme e-beoordelingsprocedure zal naar verwachting de kosten verlagen en het vertrouwen van belastingbetalers in de overheid versterken.

 Customs Automated System

Om douaneprocedures te versoepelen voert de overheid het zogenaamde Customs Automated System in. Dit systeem heeft als doel om de import en export van goederen te vereenvoudigen. Transparante documentatie, snelle afhandeling en lagere kosten van inklaring van goederen moet de handel ten goede komen.

Permanent Account Number (PAN)

De regering stelt de PAN-kaart verplicht voor elke entiteit die een financiële transactie van Rs 2.5 lakh of meer aangaat met ingang van 1 april 2018. Het 10-cijferige permanente accountnummer (PAN) zal worden gebruikt als uniek identiteitsnummer voor niet-individuen. Om de financiële transacties te koppelen aan natuurlijke personen, wordt voorgesteld dat de bestuurder, directeur, partner, trustee, CEO, oprichter of een persoon die bevoegd is om namens een entiteit op te treden, ook een PAN dient te hebben.

3. Hogere belastingen

Al die investeringen van de Indiase overheid moeten natuurlijk wel ergens van worden betaald. Inderdaad, uit belastingen. Hieronder een overzicht van de voorgenomen belastingverhogingen van de Indiase regering.

Invoerheffingen

De invoerheffingen worden aanzienlijk verhoogd in meer dan 10 sectoren om import te ontmoedigen, voornamelijk uit China en andere Aziatische landen. De verhoogde invoerheffingen richten onder meer op producten als commerciële voertuigen, personenauto’s, mobiele telefoons, horloges, oliën van ruwe en eetbare kwaliteit, vruchtensappen, parfums en toiletartikelen, schoeisel en namaakjuwelen. Ook hiermee probeert de overheid Make in India aantrekkelijker te maken en binnenlandse fabrikanten te ondersteunen.

See this content in the original post

De impact van deze veranderingen zal echter niet dramatisch zijn. De stijging van de invoerrechten op geïmporteerde mobiele telefoons tot 20% zal bijvoorbeeld resulteren in een prijsstijging van Apple en Google mobieltjes van naar schatting 4%. Overigens wordt zo’n 80% van de in India verkochte mobiele telefoons al in India gemaakt, volgens de Indian Cellular Association.

Het effect van de hogere invoerheffing op luxe consumentenproducten zal relatief weinig effect hebben op de vraag. De Indiase elite is best bereid om iets dieper in de buidel te tasten voor horloges, sieraden en gadgets. Uiteraard zal de hogere invoerheffing de binnenlandse productie van deze goederen wel stimuleren en de stroom van goedkope producten uit China enigszins beteugelen. Dat is belangrijk voor India gezien het enorme handelstekort met dat land.

De importkosten zullen verder gemiddeld met 1 à 2% stijgen als gevolg van de sociale welstandstoeslag. Deze tax zal worden aangewend voor verschillende Social Welfare Schemes van de overheid gericht op het verbeteren van het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale zekerheid.

Vermogensbelasting

Beleggers gaan belasting betalen bij de verkoop van hun aandelen of beleggingsfondsen die zij meer dan een jaar in bezit hadden. Beleggers betalen 10% over de winst boven Rs. 100.000 (1.200 EUR). Tot nu toe was LTCG (Long Term Capital Gains) vrijgesteld van belasting. Lange-termijnvermogenswinsten op beursgenoteerde aandelen die zijn gemaakt ot 31 januari 2018 zijn vrijgesteld. Dit geldt ook voor buitenlandse institutionele beleggers.

Aanpak van Amazon, Google, AirBnB en Netflix

India wil bedrijven gaan belasten die een groot aantal gebruikers, maar geen significante fysieke aanwezigheid in India hebben. Daarmee neemt de Indiase regering het voortouw in de uitvoering van de discussie binnen de OESO en G20 over Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). De voorgenomen belasting heeft niet alleen betrekking op grote bedrijven zoals Google, Facebook, AirBnB of Netflix, maar ook op veel kleinere technologie- of internetbedrijven met activiteiten in India. De regering wil de wet op de inkomstenbelasting wijzigen om vast te leggen dat "significant economic presence" in India ook een "business connection" vormt. Alle grensoverschrijdende transacties tussen groepsmaatschappijen moeten op “arm's length” worden gewaardeerd, of alsof de transactie met een niet-verbonden onderneming, om ervoor te zorgen dat multinationals transfer prices niet gebruiken om hun winsten naar landen met lage belastingen te verplaatsen.