Waarom produceren in India een slimme zet is

 

Lage loonkosten, ja, natuurlijk, ook dat is een reden om zaken te doen met India. Maar goede medewerkers zijn niet alleen veel goedkoper, er zijn uberhaupt veel meer goede arbeidskrachten.

Neem het Brabantse familiebedrijf Roosen Industries. In 2011 merkte het bedrijf dat het in Nederland steeds moeilijker aan goede vakmensen kond komen om hoogwaardige metalen precisieonderdelen te maken. Ook de loonkosten liepen daardoor enorm op. “Een serieuze bedreiging,” constateerde directeur Gandert Roosen die het initiatief nam om een fabriek te bouwen in de Noord-Indiase stad Kanpur. Dat bleek een gouden greep. “De lagere loonkosten en een overvloed aan hoogopgeleid personeel zorgen ervoor dat we gemiddeld ruim 20% goedkoper kunnen produceren en we opdrachten sneller kunnen uitvoeren omdat we extra capaciteit hebben. Onze concurrentiepositie is daardoor enorm verstevigd. 40% van de halffabrikaten worden nu in India gemaakt. Het is de snelst groeiende divisie van ons bedrijf.”

“Made in India heeft geen best imago,” stelt ondernemer Paulien Wesselink, “maar met O My Bag bewijzen we het tegendeel.” Duurzame tassenmerk O My Bag produceert topkwaliteit in Calcutta. “We hadden natuurlijk niet in een keer de juiste producent gevonden, maar na verloop van tijd stuitten we op een samenwerkingspartner die topkwaliteit kon leveren.” Het hippe Nederlandse tassenlabel wordt inmiddels verkocht in meer dan 120 winkels in twintig landen. “Alles wat we in Nederland kunnen maken, kan net zo goed in India worden geproduceerd,” stelt Jens Groot van Basic Water Needs. Waarom niet meer bedrijven een Indiase fabriek hebben verbaast hem. “Produceren in India is aantrekkelijk. Het industrielandschap is goed: er zijn voldoende toeleveranciers die kwaliteit kunnen leveren, de lonen liggen laag en de infrastructuur is op orde.” Wat logistiek betreft ligt India ook gunstig. “Chennai, de 5de stad van India ligt op een paar uur rijden. Daar ligt een internationaal vliegveld en een haven van waaruit we onze waterfilters exporteren naar Afrika en de rest van Azië. Ideaal.”

5 tips om goed personeel te vinden (en te houden) in India

1. Ga naar Bangalore

“De arbeidsmarkt in Bangalore is weliswaar zeer competitief, maar het barst van de excellente mensen. De uitblinkers van de Indiase topuniversiteiten komen massaal naar deze stad.” Jos van Haaren, Philips

2. Houd de salarissen scherp in de gaten

“De meeste Indiërs zijn niet zo aardig tegen hun medewerkers, dus als Nederlander ben je hier al gauw een heel goede baas. Ik vind het belangrijk om een goede sfeer te creëren. Ik probeer heldere verwachtingen te scheppen over hoe mensen zich bij ons kunnen ontwikkelen, ook wat betreft hun salaris. Dat is heel belangrijk, want Indiërs vergelijken hun salaris constant met collega’s. Je moet iedereen gelijk behandelen, anders krijg je gesodemieter en gaan mensen weg. Bij ons is het verloop tot nu toen nul. Daar ben ik trots op.” Jesse van de Zand, Janta Meals.

 3. Moedig kritisch denken aan, vraag om feedback

“Of je nou de opdracht geeft om 10, 20 of 30 rondjes te lopen, Indiase hockeyers doen het. In Nederland vragen spelers al gauw ‘Waarom eigenlijk?’ Het gebrek aan zelfstandigheid nekt je in topsport, want op het veld moet je toch echt zelf beslissen naar wie je die bal speelt. In het bedrijfsleven geldt natuurlijk hetzelfde. Vraag daarom constant naar feedback en moedig kritisch denken aan.” Paul van Ass, voormalig bondscoach van de Indiase hockeyploeg

4. Kies voor ervaring

“Neem liever geen mensen aan die net pas van de universiteit komen. Mensen met werkervaring hebben de elementaire zaken over werken in de industrie al geleerd bij hun eerste werkgever.” Jos van Haaren, Philips

5. Zorg voor uitdaging

“Als werkgever is het soms lastig om met de beste studenten van India te werken. Enerzijds wil je respect tonen en erkenning geven voor wat mensen bereikt hebben. Anderzijds is een baan bij een buitenlandse multinational niet de finish. Voor de werkgever begint het dan pas. Daarom moet je ervoor zorgen dat je mensen blijven leren en uitgedaagd worden.” Jos van Haaren, Philips.

6. Accepteer cultuurverschillen, maar trek ook een grens

“Je moet je verdiepen in de Indiase context en aanvaarden dat zaken in India nu eenmaal anders gaan dan je gewend bent. Anders wordt je gek. Zo had ik constant een chauffeur tot mijn beschikking, terwijl ik die nauwelijks nodig had. Als Hollander vindt je het sneu dat zo’n chauffeur hele dagen staat te wachten, maar daar zijn ze dat gewend. Bovendien heeft zo’n chauffeur wel een baan.  Stuur zo’n man dus niet weg, maar accepteer dat. Anderzijds moet je wel waken over je kernactiviteiten: aan kwaliteit moet je geen concessies doen.” Paul van Ass, voormalig bondscoach van de Indiase hockeyploeg

Ook interesse om te produceren in India? We helpen u graag op weg!