IndiaConnected

View Original

Export naar India? Dit moeten alle exporteurs weten: IEC, TDS en PAN Card

Ondanks de coronacrisis blijft India economisch groeien en daarmee ligt het nog steeds op koers om per 2030 de derde grootste consumentenmarkt ter wereld te worden. Door de groei van de Indiase middenklasse neemt de consumentenbesteding de komende tien jaar toe met zo’n 4,5 biljoen dollar. Er liggen dus grote exportkansen in India, waar u zich nu alvast op moet voorbereiden. Naast het kiezen van de juiste strategie om de markt te betreden, is het ook slim om u alvast te verdiepen in fiscale zaken zoals IEC, TDS en PAN card.

IEC - Import Export Code

IEC is een tien cijferige code die elk import/export bedrijf in India moet hebben. Internationale bedrijven die willen starten met de verkoop van hun producten in India en niet direct een kantoor willen opzetten, hoeven zelf geen IEC aan te vragen, maar kunnen met een erkende, lokale importeur samenwerken. Die importeur moet uiteraard wel in het bezit zijn van een IEC en geregistreerd zijn onder de GST. Let op! Zonder IEC nummer komen goederen niet door de Indiase douane en kan de importeur geen betalingen maken naar buitenlandse bankrekeningen.

TDS - Tax Deducted at Source

TDS is een voorbelasting die Indiase bedrijven die buitenlandse dienstverleners inhuren, moeten inhouden op de facturen van deze buitenlandse bedrijven en vervolgens afdragen aan de Indiase belastingdienst. De Indiase klant is verplicht om TDS in te houden indien de buitenlandse dienstverlener geen eigen vestiging in India heeft. Behalve voor technische dienstverleners (onderhoud en installatie), geldt dit bijvoorbeeld ook voor design- en advieswerkzaamheden.

PAN Card - Permanent Account Number 

Net als in Nederland wil de Indiase belastingdienst graag zien welke bedrijven zakendoen met elkaar. Een PAN nummer is in feite het Indiase equivalent van het Nederlandse omzetbelastingnummer. Een PAN-registratie is verplicht voor Indiase bedrijven en optioneel voor buitenlandse exporteurs en dienstverleners die zakendoen met India. 

Exporteren en verkopen in India, hoe te beginnen?

  1. Ondanks dat het niet verplicht is, is het toch verstandig om een PAN-registratie aan te vragen wanneer u wilt beginnen met exporteren naar en verkopen in India. Zonder PAN Card moet de Indiase klant namelijk 20% TDS inhouden en afdragen aan de Indiase belastingdienst. Dat betekent dat er dus slechts 80% van het factuurbedrag op uw rekening beland. Indien u wel een PAN-registratie heeft, bedraagt het TDS-tarief 10%. Die overige 10% kunnen Nederlandse BV’s terugkrijgen via de vennootschapsbelasting in Nederland. Let op, dit geldt alleen voor dienstverlenende partijen, niet voor de verkoop en export van fysieke producten of goederen.

  2. Ga op zoek naar een goede importeur die kennis heeft van uw specifieke marktsegment en de juiste registraties heeft. Voor de import van producten is de IEC belangrijk, maar het is slechts een van de registraties waaraan moet worden voldaan voordat producten in India worden toegelaten.

  3. Als de eerste verkopen gemaakt zijn, is het belangrijk na afloop van het Indiase financieel jaar (eindigt op 31 maart) een TDS-certificaat op te vragen bij uw Indiase klanten. Hierop staat vermeld hoeveel TDS de klant voor uw bedrijf heeft afgedragen. Dit certificaat kan als aftrekpost worden gebruikt bij de VPB-aangifte of inkomstenbelasting in Nederland. Er hoeft immers geen belasting betaald te worden over de TDS die al is afgedragen in India. Dit is allemaal vastgelegd in de DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement) die Nederland en India met elkaar overeen zijn gekomen.

Workshop: Marktentree in India

Starten met exporteren naar India kan uitdagend zijn voor Europese bedrijven die nog niet zo bekend zijn met het land. IndiaConnected helpt jaarlijks ruim 100 bedrijven met hun activiteiten in India. We werken met lokale experts in alle sectoren en kunnen u daarom in onze op maat gemaakte workshops een helpende hand bieden bij het vormgeven van een succesvolle marktstrategie voor uw bedrijf:

  • We geven u meer inzicht in wat er allemaal bij uw marktentree in India komt kijken.

  • U ontvangt waardevolle feedback op uw huidige India strategie van onafhankelijke experts.

  • Expertise op elk terrein: sales, manufacturing, juridisch, fiscaal, financieel, supply chain, recruitment, etc.

Onze workshop duurt doorgaans pakweg 2 uur. Onze experts gaan samen met u aan de slag om uw vraagstuk te verkennen en mogelijke antwoorden en strategieën te formuleren. Na afloop ontvangt u hiervan een rapport.