Hockeycoach Paul van Ass blikt terug op zijn avontuur in India en geeft Nederlandse ondernemers drie tips om beter samen te werken in India.

Paul van Ass motiveert zijn team tijdens de wedstrijd

Paul van Ass motiveert zijn team tijdens de wedstrijd

1. Accepteer cultuurverschillen, maar trek ook een grens

“Je moet je verdiepen in de Indiase context en aanvaarden dat zaken in India nu eenmaal anders gaan dan je gewend bent. Anders wordt je gek. Zo had ik constant een chauffeur tot mijn beschikking, terwijl ik die nauwelijks nodig had. Als Hollander vindt je het sneu dat zo’n chauffeur hele dagen staat te wachten, maar daar zijn ze dat gewend. Bovendien heeft zo’n chauffeur wel een baan.  Stuur zo’n man dus niet weg, maar accepteer dat. Anderzijds moet je wel waken over je kernactiviteiten: aan kwaliteit moet je geen concessies doen.”

2. Moedig kritisch denken aan, vraag om feedback

“Of je nou de opdracht geeft om 10, 20 of 30 rondjes te lopen, Indiase hockeyers doen het. In Nederland vragen spelers al gauw ‘Waarom eigenlijk?’ Het gebrek aan zelfstandigheid nekt je in topsport, want op het veld moet je toch echt zelf beslissen naar wie je die bal speelt. In het bedrijfsleven geldt natuurlijk hetzelfde. Vraag daarom constant naar feedback en moedig kritisch denken aan.”

3. Probeer de beweegredenen van je medewerkers te doorgronden

“Geen enkele speler heeft zijn ongenoegen uitgesproken over mijn ontslag. Vanuit onze ogen is dat vreemd, want sportief gezien gaan ze erop achteruit. De beweegredenen van de Indiase hockeyers is echter volstrekt logisch. Hun bestaan en dat van hun familie is grotendeels afhankelijk van hun hockeycarrière. Als ze zich tegen deze voorzitter uitspreken, kan dat hun hele leven op het spel zetten. Dat risico willen ze niet lopen. Dan maar geen medaille.”