Kennisbank / Personeel en HR in India


Geregeld krijgen we vragen die betrekking hebben op personeel in India en HR-vraagstukken omtrent salaris en arbeidscontracten. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen & antwoorden op een rij gezet.

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)88 777 4277 of info@indiaconnected.nl.


Veelgestelde vragen over personeel en human resources in india

Wij kunnen geen goede ingenieurs, developers en/of IT professionals vinden. Kunnen jullie geschikte kandidaten in India selecteren?
Ja, IndiaConnected werkt samen met verschillende wervings- en selectiebureaus door heel India om de vraag naar IT-ers in Nederland en België in te vullen. Op basis van uw (Engelstalige) vacature gaan we vrijblijvend op zoek naar geschikte kandidaten die we bovendien uitvoerig testen. Vervolgens stellen we hen aan u voor.
We willen de Indiase markt betreden en willen een Indiase business developer aanstellen. Kunnen jullie dat faciliteren?
Ja, IndiaConnected werkt samen met verschillende wervings- en selectiebureaus door heel India om business developers te werven of sales teams op te bouwen voor bedrijven in Nederland en België die de Indiase markt willen bewerken. Op basis van uw (Engelstalige) vacature gaan we vrijblijvend op zoek naar geschikte kandidaten die we bovendien uitvoerig testen. Vervolgens stellen we hen aan u voor.
Wij willen meer Indiase leads genereren. Kunnen jullie slimme Indiase tele-marketeers vinden die lead-lijsten voor ons kunnen maken?
Ja, IndiaConnected werkt samen met verschillende wervings- en selectiebureaus door heel India om telemarketeers te werven die potentiële Indiase klanten in kaart kunnen brengen voor bedrijven in Nederland en België. Op basis van uw (Engelstalige) vacature gaan we vrijblijvend op zoek naar geschikte kandidaten. Vervolgens stellen we hen aan u voor.
Is het mogelijk om als Nederlander te werken in India?
Ja, dat kan. Bijvoorbeeld in loondienst, als freelancer, in dienst van een Nederlands bedrijf met een vestiging in India, in dienst van een Indiaas bedrijf, etc. Neem contact met ons op om de opties voor uw specifieke situatie te bespreken.
We zouden graag personeel uit India naar Nederland halen. Wat moeten we daar allemaal voor regelen?
Als u besluit personeel uit India aan te nemen, dan zijn er twee opties. Naar Nederland halen of op afstand samenwerken. Wij adviseren doorgaans om uw Indiase medewerkers aan te nemen in India en hen vanuit daar te laten samenwerken met uw kantoor in Nederland. Eventueel kunt u uw Indiase medewerkers af en toe voor een werkbezoek naar Nederland halen om hen op te leiden of te integreren in uw team. Wilt u toch personeel uit India aanstellen op uw vestiging in Nederland? Neem dan contact op met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) om inzicht te krijgen in de voorwaarden en eisen die de Nederlandse overheid stelt aan bedrijven die personeel uit India willen halen.
Hoe kom ik erachter wat een marktconform salaris is voor mijn werknemers in India?
Of u een marktconform salaris betaalt, hangt onder andere af van de sector waarin u actief bent, van het type werknemer dat u wilt aanstellen en van de precieze locatie waar u personeel zoekt in India. De salarissen in de grote steden liggen doorgaans hoger dan in provinciesteden. De kosten voor levensonderhoud, met name woonkosten, liggen hier dan ook stukken hoger. Op basis van een Engelstalige vacature voor de functie die u wilt invullen in India kunnen we voor u een inschatting maken.
We werken naar tevredenheid samen met een aantal Indiase medewerkers. Graag zouden we hen in dienst nemen, moeten we dan een eigen bedrijf oprichten? Of zijn er andere mogelijkheden, zoals payrolling?
Om personeel in India in dienst te nemen heeft u een eigen entiteit nodig in India. Het is echter de vraag of dat de slimste oplossing is, want het starten van een eigen entiteit in India is een tijdrovend proces. Het oprichten van een eigen entiteit is bijvoorbeeld zinvol wanneer u 1) veel medewerkers verwacht aan te nemen, 2) uw activiteiten in India een belangrijk onderdeel vormen van uw lange termijn strategie, of 3) wanneer u uw medewerkers op lange termijn aan u wilt binden. In veel gevallen is het echter aan te raden om eerst gebruik te maken van de diensten van een Indiase payroller. IndiaConnected werkt met betrouwbare payroll partners samen die deze diensten aanbieden aan buitenlandse partijen.
We zijn op zoek naar kantoorruimte voor onze Indiase medewerkers. Kunnen jullie daarbij assisteren?
Dit is niet onze core business, maar afhankelijk van uw gewenste vestigingslocatie, brengen we u graag in contact met een betrouwbare partij in ons netwerk die u hierin kan bijstaan.
Waarmee moet ik rekening houden bij het opstellen van een arbeidscontract in India?
Werknemers zijn in India, net als in Nederland, goed beschermd. De meest richtlijnen zijn herkenbaar vanuit Europese wetgeving. Iedere werknemer heeft recht op een arbeidscontract. Wetgeving en belastingen kunnen per deelstaat verschillen. Denk in ieder geval aan onderstaande zaken:

- Afspraken omtrent feestdagen: Welke feestdagen zijn betaald en welke onbetaald? Dit moet aan het begin van ieder jaar worden vastgesteld rekening houdende met zowel landelijke als regionale feestdagen (afhankelijk per deelstaat).

- Vaststellen aantal betaalde en onbetaalde vakantiedagen (vakantiegeld kent men niet)

- Vaststellen regels bij ziekteverlof

- Opnemen van clausule voor zwangerschapsverlof (8 weken voor bevalling + 18 weken na bevalling betaald verlof).

- Vaststellen van proefperiode (meestal 6 maanden maar kan ook verlengd worden door werkgever).

Welke extra kosten heb ik, behalve de salariskosten, wanneer ik iemand in dienst neem in India?
In India spreekt men tijdens salarisonderhandelingen altijd over CTC (Cost-to-Company), de totale kosten voor dienstverband vanuit de werkgever gezien, en Take Home, het bedrag dat de medewerkers feitelijk mee naar huis krijgt aan het eind van de maand. Het CTC is meestal opgebouwd uit een heel aantal onderdelen met als reden een zo laag mogelijke belastingdruk te realiseren. Een typische opbouw ziet er als volgt uit:

1) Basic Pay:

- Basic salary (ongeveer 50% van CTC)

2) Allowances:

- Dearness allowance (meestal 5% van CTC, ter compensatie van inflatie)

- House rent allowance (HRA) (50% van basic salary)

- Conveyance allowance

- Medical allowance

- Transport allowance

- Leave travel allowance (LTA)

- Children education allowance

- Food coupons

3) Perks (optioneel)

- Rent free housing

- Interest free loan

- Car

4) Retirement benefits / gratuity

- Provident fund

- Leave encashment

- Gratuity

- Pension

5) Bonus

- Optional

6) Commission

- Optional

De exacte salarisopbouw is afhankelijk van 1) de deelstaat van de werknemer (sommige belastingen verschillen per deelstaat) en 2) de persoonlijke situatie en voorkeuren van de werknemer m.b.t. de diverse vergoedingen. Doorgaans wordt per individu de salarisopbouw in detail doorgenomen om een voor de werknemer zo optimaal mogelijke invulling te vinden in de berekening van de CTC en het Take-Home salaris.

Artikelen over personeel en human resources in India