Kennisbank / bedrijf oprichten india 


Geregeld krijgen we vragen van Nederlandse ondernemingen die een bedrijf in India willen oprichten. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen & antwoorden op een rij gezet.

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)88 777 4277 of info@indiaconnected.nl.


Veelgestelde juridische vragen over ondernemen in India

Kan ik als Nederlander 100% aandeelhouder zijn van mijn Indiase bedrijf?
Ja, in de meeste sectoren is dat geen probleem. Bepaalde sectoren kennen beperkingen (maximaal 49% of 24% eigendom door buitenlandse entiteit).
Mijn Indiase zakenpartner / klant houdt zich niet aan de betalingsvoorwaarden. Wat kan ik hieraan doen?
Juridische stappen vergen letterlijk jaren en zijn in de praktijk dus zinloos in India. Het verdient altijd de voorkeur om relaties van uw zakenpartner te benaderen en de betalingsproblemen te bespreken. Zo kunt u indirect achterhalen waarom uw partner of klant niet, traag of slechts deels betaald. Ook kunt u zo indirect druk uitoefenen op uw klant of partner. Uiteraard verdient het de voorkeur om vooraf de positie en reputatie van uw partner, relatie of klant goed in kaart te brengen. Een discreet achtergrondonderzoek is zeer aan te raden.
Hoe zit het met Intellectueel Eigendomsrecht (IP) in India?
India heeft zeer omvangrijke wetgeving omtrent intellectueel eigendom. Dit omvat alle aspecten waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen: van copyright en trademarks tot en met industrial design en handels- en merknamen. Deze wetgeving is bovendien constant in ontwikkeling: verschillende (semi)-overheidsorganen en denktanks houden zich bezig met het hervormen en aanpassen van deze wetgeving. Voor Nederlandse ondernemers zijn er dan ook tal van mogelijkheden om hun Intellectueel Eigendom in India goed te beschermen. Lees hier meer over intetellectueel eigendom in India.
Wat is een private limited (Pvt.Ltd.) rechtsvorm en hoe richt ik deze op in India?
Een Pvt Ltd rechtsvorm is vergelijkbaar met de Nederlandse Besloten Vennootschap structuur. De aansprakelijkheid is beperkt en het is ideaal om eigendom, management en financiering van elkaar te scheiden. De Pvt Ltd is veruit de meest gekozen rechtsvorm voor buitenlandse ondernemers en investeerders in India. Het oprichten van een Indiase Pvt Ltd gebeurt op basis van twee oprichtingsaktes; de AoA (Articles of Association) en MoA (Memorandum of Association). Interessant feitje: wilt u het woord “India” opnemen in de bedrijfsnaam van uw Indiase onderneming? Dan bedraagt het verplichte startkapitaal geen 100.000 INR (Indiase Roepies) maar 500.000 INR.
Wat is het verschil tussen een Liaison Office (LO), Branch Office (BO) en Project Office (PO) volgens Indiase wetgeving?
Deze drie vormen worden gezien als verlengstuk van een buitenlands bedrijf in India. Het moederbedrijf is dan ook juridisch aansprakelijk voor de activiteiten van alle office structuren. Er zijn kleine verschillen tussen de drie vormen. Een Liaison Office mag alleen verkoop en promotie activiteiten ontplooien. Concreet zakendoen of factureren mag niet. Een Project Office is met name bedoeld om een tijdelijke samenwerking te organiseren, bijvoorbeeld voor infrastructuurprojecten. Bij de oprichting van een Project Office is de opheffing na afloop van het project het uitgangspunt. Een Branch Office mag wel zakendoen en Indiase klanten factureren. Het belastingtarief voor een BO ligt met 43,26% wel zeer hoog vergeleken met een lokale Pvt Ltd structuur.
Ik heb een lokale verkoopvestiging in India en wil dividend uitbetalen aan de Nederlandse holding. Waar betaal ik dividendbelasting?
Ervan uitgaande dat uw lokale Indiase vestiging een Pvt Ltd is, dan dient u in India dividendbelasting af te dragen van 20,35%. India en Nederland hebben een zeer uitgebreid belastingverdrag met elkaar (DTAA), waardoor u alleen dividendbelasting betaalt in het land van oorsprong.

Artikelen over juridische zaken in India