Kennisbank / Management & Samenwerken in India


Geregeld krijgen we vragen die betrekking hebben op het verbeteren van de samenwerking tussen Nederlandse en Indiase medewerkers. Hieronder hebben we de meest voorkomende vragen & antwoorden op een rij gezet.

Wilt u meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)88 777 4277 of info@indiaconnected.nl.


Hoe vind ik een goede directeur om mijn Indiase vestiging te managen en aan mij te rapporteren?
Er zijn een aantal opties. In India zijn veel executive search bedrijven actief. De kwaliteit hiervan varieert. Vaak zijn Nederlandse ondernemers op zoek naar een Indiase directeur die de Nederlandse manier van werken en communiceren begrijpt. Er zijn een aantal stappen die u kunt zetten:
  1. Zoek via de informele netwerken; d.w.z. vraag andere Nederlandse of Europese ondernemers naar geschikte kandidaten. Indien een van uw contacten een kandidaat aandraagt, dan zal de kandidaat de voordrager geen gezichtsverlies willen bezorgen en dus serieus zijn.
  2. Zoek in de Indiase gemeenschap in Nederland. Veel Indiers die voor een organisatie in Europa werken willen vroeg of laat weer terug naar India. Deze groep heeft werkervaring in Nederland, kent de cultuur en de mentaliteit.
  3. Schakel headhunting bureaus in: de kwaliteit is niet altijd even goed en onze ervaring is dat deze bureaus niet altijd begrijpen wat u zoekt. Veel bedrijven kiezen dit als een aanvullende strategie op bijvoorbeeld 1 en/of 2. IndiaConnected kan u adviseren over de beste strategie in uw specifieke situatie.
Welke managementstijl werkt in India?
India en Nederland staan lijnrecht tegenover elkaar wat betreft managementstijl. India heeft een sterk hiërarchische (zaken)cultuur terwijl Nederland zeer egalitair is. Nederlanders polderen. Hierbij komt dat Indiërs zeer indirect communiceren terwijl Nederlanders erg direct zijn. Nederlandse ondernemers zijn soms idealistisch en proberen een ‘platte’ managementstijl te implementeren in India. Meestal boeken ze hiermee geen succes. Nederlandse bedrijven die succesvol zijn in India hebben doorgaans een lokaal management die het personeel aanstuurt. Het Nederlandse management communiceert vrijwel uitsluitend met het Indiase management, niet met de mensen in de organisatie. Wees niet naïef: het doorgronden van ongeschreven, culturele regels is onbegonnen werk. De IT sector vormt hierop een uitzondering, de verschillen cultuurverminderen in deze sector langzaam.
Hoe vind ik een betrouwbare partner in India?
U zult diepgaand onderzoek naar uw potentiële partner in India moeten doen. Check referenties, spreek met relaties van uw partner, ga in gesprek met klanten. Daarnaast raden wij u aan voldoende tijd met uw potentiële partner door te brengen. Dit gaat verder dan zakelijke meetings. Ga mee op bezoek bij de familie van uw partner, ontmoet zijn/haar ouders, familie en kinderen. Daarnaast zal uw potentiële partner een commitment moeten afgeven. Is hij/zij bereid mee te investeren? Een x aantal producten af te nemen? Commitment heeft u wanneer een eerste transactie is voltooid en u het geld op uw rekening staat, eerder niet.

Artikelen over management en samenwerking in India