Matchmaking en werkreizen


Bent u op zoek naar partners, klanten of distributeurs in India? IndiaConnected organiseert individuele matchmaking tijdens uw werkreis naar India. Ook bieden we geheel verzorgde handelsreizen aan voor groepen waarbij matchmaking centraal staat.  Hieronder vindt u een overzicht van onze dienstverlening op dit gebied. 

1. Matchmaking tijdens collectieve zakenreis naar India i.s.m. brancheorganisaties, banken en overheden

IndiaConnected organiseert in opdracht van brancheorganisaties, banken en overheden handelsreizen naar India. Tijdens deze geheel verzorgde zakelijke groepsreizen ligt de nadruk op kwalitatief hoogstaande afspraken (matchmaking) voor de deelnemende bedrijven. Daarnaast leert de delegatie over de Indiase markt, ontmoet ervaren (Nederlandse) ondernemers uit het netwerk van IndiaConnected en maken deelnemers kennis met de Indiase cultuur.

2. Matchmaking tijdens individuele zakenreis naar India

IndiaConnected organiseert individuele zakenreizen naar India. We plannen kwalitatief hoogstaande afspraken met de juiste partijen en ons ervaren team begeleid u ter plekke. Desgewenst organiseren we ter plekke ook uw transport en hotels etc.


In november 2016 organiseerde IndiaConnected in opdracht van de Gemeente Amsterdam de Amsterdam India Business Journey voor Amsterdamse bedrijven die in India aan de slag willen. De steden Mumbai en Pune stonden op het programma. 


Vijf tips voor een geslaagde zakenreis naar India

Een groeiende middenklasse, ruim 400.000 miljonairs en 10 keer zoveel miljardairs als in Nederland: Nederlandse ondernemers die je over India vertelt, krijgen al snel dollartekens in hun ogen. Hoe aanlokkelijk de economische statistieken ook mogen zijn, ondernemers kunnen zich beter laten verleiden door de mensen, de cultuur en het land. Want alleen ondernemers die van India leren houden, worden succesvol in India. Vijf tips om een valse start te voorkomen (en veel frustratie).

1. Neem de tijd

Een zakenreis naar India is vermoeiend. Het klimaat, de drukte, het eten, de gesprekken, alles kost meer energie dan thuis. Het is dan ook aan te raden om de tijd te nemen voor uw bezoek aan India. “Als je op maandag een belangrijke vergadering hebt, vlieg dan de vrijdag daarvoor,” aldus een Nederlander die geregeld naar India vliegt voor zijn werk. “Zo kan je acclimatiseren en verschijn je fris en scherp bij je afspraak.”

 2. Verken India niet alleen

India is een chaotisch, complex en ondoorzichtig land vol tegenstrijdigheden. Het is dan ook niet aan te raden om tijdens uw eerste zakelijke verkenning alleen naar India te reizen. Om de juiste vragen te kunnen stellen en uw observaties en inzichten op waarde te schatten is het zinvol om met anderen te reizen – liefst natuurlijk met mensen met India ervaring. “Samen weet, zie en hoor je meer dan alleen,” aldus een ervaren exportmanager die India voor het eerst bezocht met IndiaConnected in november 2015. “Daardoor slaag je erin om nieuwe markten sneller te doorgronden. Dat geldt zeker voor India. Je ontdekt sneller het systeem in de chaos.”

3. Wees open-minded

Veel Nederlandse bedrijven reizen naar India met een vastomlijnd plan. Zo vertrok de exportmanager van een hoogwaardig productiebedrijf in 2016 naar India met als doel om de export naar India op gang te brengen. Tijdens zijn zoektocht naar afnemers, kwam hij erachter dat het bedrijf beter een fabriek kon opzetten in India. “Hoogwaardige productie in een Indiase fabriek leek ons aanvankelijk onmogelijk, maar we hebben hier strak georganiseerde en zeer geavanceerde productiebedrijven bezocht met moderne faciliteiten die voldoen aan alle Europese normen. Echt magnifiek. Tegelijkertijd bleek export lastig vanwege de hoge importtarieven.” Inmiddels heeft het bedrijf zijn koers verlegd en staat het op het punt om een fabriek op te zetten in India.

4. Ga niet over een nacht ijs

Als u India als een toekomstige zakelijke bestemming ziet, kan het geen kwaad om ruim van tevoren de eerste contacten te leggen in het land. Voordat u tot een deal komt moet u een vertrouwensband opbouwen met potentiële zakenpartners. Dat kan in sommige gevallen best lang duren – een short cut bestaat niet. “Reis naar India om een gevoel te krijgen bij het land en de mensen,” raadt een Nederlandse ondernemer aan. “In India draait alles om persoonlijk contact, een goede klik met Indiërs is cruciaal.” Ga dan ook niet over een nacht ijs met een potentiële Indiase partner. Dan ligt een mislukking op de loer.

5. Probeer India niet te veranderen

Als u India beschouwt als een puur zakelijke aangelegenheid, gaat u een frustrerende tijd tegemoet. Zie India als een avontuur: dompel uzelf onder in de cultuur, proef het eten, luister naar de muziek, stap in een bomvolle trein. Voor veel Nederlanders is India een knotsgek land: laat u erdoor verrassen en geniet ervan, maar probeer India niet te veranderen. Dat is de grootste fout die veel Nederlanders maken in India.


In 2015 organiseerde IndiaConnected een zakelijke reis voor ondernemers uit verschillende sectoren naar Mumbai en New Delhi.