Matchmaking en werkreizen


Specialist
IndiaConnected is dé specialist als het gaat om het screenen en selecteren van Indiase partijen in opdracht van Nederlandse bedrijven. Vaak kost het Nederlandse bedrijven jaren voordat ze met de juiste partij aan tafel komen in India en wordt er ondertussen wel frustrerend veel tijd, energie en geld gestoken in het opbouwen van relaties met onbekwame, onbetrouwbare of simpelweg niet de juiste partijen. “Het had me anders misschien wel vijf jaar gekost om met deze partijen in contact te komen,” zegt Marc Rijsdijk van bakkerijmachinebouwer Kaak Groep. Inmiddels doet Kaak zaken met drie partijen die het bedrijf in 2016 heeft ontmoet via IndiaConnected.

Goede voorbereiding, sterk netwerk
De kracht van matchmaking service van IndiaConnected zit ‘m in de goede voorbereiding, het sterke lokaal netwerk en de professionele begeleiding voorafgaand, tijdens en na afloop van de zakelijke afspraken. In Nederland bespreken we uitgebreid wat voor bedrijven en organisaties u precies wilt ontmoeten, welke selectiecriteria u hanteert, en welke partijen u eventueel al kent. Vervolgens gaat ons team aan de slag om een longlist in kaart te brengen. In overleg met de klant wordt die longlist aangescherpt tot een shortlist. Die partijen worden vervolgens gepolst op het juiste niveau om de interesse te polsen aan de Indiase kant. Zo plannen we uw agenda alleen in met relevante afspraken. Als de interesse aan Indiase zijde tegenvalt, hoort u dat eerlijk van ons en gaan we verder in gesprek over uw strategie om in India voet aan de grond te krijgen. 

Professionele begeleiding
Wanneer blijkt dat u relevante partijen kunt ontmoeten in India organiseren we een werkbezoek op maat. Bij aankomst wordt u opgewacht door onze Indiase directeur Mr. Bhupinder Bansal. Mr. Bansal heeft bijna dertig jaar gewerkt voor het Nederlandse consulaat in Mumbai, heeft een groot zakelijk netwerk op topniveau en is een uiterst waardevolle bron van informatie voor ieder Nederlands bedrijf dat de Indiase markt wil verkennen of zijn activiteiten in India wil uitbreiden. Dagelijks pikt Mr. Bansal u op in uw hotel voor de dagelijkse briefing, waarin hij zijn kennis en inzichten over de te bezoeken bedrijven met u deelt. Vervolgens vertrekt u met een auto met chauffeur naar uw afspraken waarin Mr. Bansal een faciliterende rol speelt. Zijn aanwezigheid helpt u het meeste uit de afspraken te halen en hij is een uitstekende sparring partner om uw afspraken na afloop mee te evalueren.

In het kort:

  • Een werkbezoek op maat waarin uw partijen ontmoet die uitvoerig zijn gescreend en geselecteerd op basis van uw specifieke criteria. 
  • Ondersteuning en advies van de Indiase directeur van IndiaConnected, Mr. Bansal.
  • Auto met chauffeur
  • Indien gewenst kan IndiaConnected ook vluchten, hotels en maaltijden organiseren.

Enkele van onze klanten waarvoor wij matchmaking verzorgen zijn:


In november 2016 organiseerde IndiaConnected in opdracht van de Gemeente Amsterdam de Amsterdam India Business Journey voor Amsterdamse bedrijven die in India aan de slag willen. De steden Mumbai en Pune stonden op het programma. 


Vijf tips voor een geslaagde zakenreis naar India

Een groeiende middenklasse, ruim 400.000 miljonairs en 10 keer zoveel miljardairs als in Nederland: Nederlandse ondernemers die je over India vertelt, krijgen al snel dollartekens in hun ogen. Hoe aanlokkelijk de economische statistieken ook mogen zijn, ondernemers kunnen zich beter laten verleiden door de mensen, de cultuur en het land. Want alleen ondernemers die van India leren houden, worden succesvol in India. Vijf tips om een valse start te voorkomen (en veel frustratie).

1. Neem de tijd

Een zakenreis naar India is vermoeiend. Het klimaat, de drukte, het eten, de gesprekken, alles kost meer energie dan thuis. Het is dan ook aan te raden om de tijd te nemen voor uw bezoek aan India. “Als je op maandag een belangrijke vergadering hebt, vlieg dan de vrijdag daarvoor,” aldus een Nederlander die geregeld naar India vliegt voor zijn werk. “Zo kan je acclimatiseren en verschijn je fris en scherp bij je afspraak.”

 2. Verken India niet alleen

India is een chaotisch, complex en ondoorzichtig land vol tegenstrijdigheden. Het is dan ook niet aan te raden om tijdens uw eerste zakelijke verkenning alleen naar India te reizen. Om de juiste vragen te kunnen stellen en uw observaties en inzichten op waarde te schatten is het zinvol om met anderen te reizen – liefst natuurlijk met mensen met India ervaring. “Samen weet, zie en hoor je meer dan alleen,” aldus een ervaren exportmanager die India voor het eerst bezocht met IndiaConnected in november 2015. “Daardoor slaag je erin om nieuwe markten sneller te doorgronden. Dat geldt zeker voor India. Je ontdekt sneller het systeem in de chaos.”

3. Wees open-minded

Veel Nederlandse bedrijven reizen naar India met een vastomlijnd plan. Zo vertrok de exportmanager van een hoogwaardig productiebedrijf in 2016 naar India met als doel om de export naar India op gang te brengen. Tijdens zijn zoektocht naar afnemers, kwam hij erachter dat het bedrijf beter een fabriek kon opzetten in India. “Hoogwaardige productie in een Indiase fabriek leek ons aanvankelijk onmogelijk, maar we hebben hier strak georganiseerde en zeer geavanceerde productiebedrijven bezocht met moderne faciliteiten die voldoen aan alle Europese normen. Echt magnifiek. Tegelijkertijd bleek export lastig vanwege de hoge importtarieven.” Inmiddels heeft het bedrijf zijn koers verlegd en staat het op het punt om een fabriek op te zetten in India.

4. Ga niet over een nacht ijs

Als u India als een toekomstige zakelijke bestemming ziet, kan het geen kwaad om ruim van tevoren de eerste contacten te leggen in het land. Voordat u tot een deal komt moet u een vertrouwensband opbouwen met potentiële zakenpartners. Dat kan in sommige gevallen best lang duren – een short cut bestaat niet. “Reis naar India om een gevoel te krijgen bij het land en de mensen,” raadt een Nederlandse ondernemer aan. “In India draait alles om persoonlijk contact, een goede klik met Indiërs is cruciaal.” Ga dan ook niet over een nacht ijs met een potentiële Indiase partner. Dan ligt een mislukking op de loer.

5. Probeer India niet te veranderen

Als u India beschouwt als een puur zakelijke aangelegenheid, gaat u een frustrerende tijd tegemoet. Zie India als een avontuur: dompel uzelf onder in de cultuur, proef het eten, luister naar de muziek, stap in een bomvolle trein. Voor veel Nederlanders is India een knotsgek land: laat u erdoor verrassen en geniet ervan, maar probeer India niet te veranderen. Dat is de grootste fout die veel Nederlanders maken in India.


In 2015 organiseerde IndiaConnected een zakelijke reis voor ondernemers uit verschillende sectoren naar Mumbai en New Delhi.