Bedrijfsovername in India: lessen van KROV

 

Een bedrijf overnemen in India is niet zonder risico's, merkte Johan de Boer, directeur van KROV. De Varsseveldse producent van trein-, kantoor en winkelinrichtingen besloot de overname van een productiepartner in de Indiase stad Bangalore te staken na een uitvoerige due diligence.

India onderneming KROV

Indiase fabriek
"Aan de producten die het Indiase bedrijf maakt, ligt het niet," blikt De Boer terug. "De kwaliteit is in orde. Wij bieden hun producten aan in Europa en ze verkopen zelf direct aan klanten in Amerika." Nadat de eigenaar had aangegeven het bedrijf te willen verkopen, bezocht De Boer de fabriek in augustus voor een eerste grondige inspectie. Vervolgens startte het due diligence proces, uitgevoerd door een Indiase accountant en een lokale jurist. In december leverden zij hun rapport op met het advies: niet doen.

Gevangenisstraf
Zowel op financieel als op juridisch vlak bleek de producent zijn zaken niet op orde te hebben. Die cijfers sloten niet aan bij de rapportage. Dat was volgens De Boer nog overkomelijk, maar de bevindingen van de jurist waren minder onschuldig. Zo bleek het bedrijf verkeerd geregistreerd te staan, kwamen er onregelmatigheden rondom personeelscontracten boven tafel en bleek de administratie en afdracht van sociale lasten niet in orde. "Daarop staan niet alleen forse boetes, als eigenaar kan je daarvoor zelfs de gevangenis in draaien."

Directeur KROV Johan de Boer

Directeur KROV Johan de Boer

Aansprakelijk
Voor De Boer bevestigt deze ervaring nog maar eens het belang van het aantrekken van goede lokale adviseurs in India. "Als we dit traject zelfstandig hadden uitgevoerd, hadden we dit wellicht niet boven tafel gekregen. Dan ben je plots aansprakelijk voor een bedrijf waarin de zaken niet goed geregeld zijn. Achteraf kan je dat niet herstellen. De consequenties, financieel of erger, zijn dan voor jou." De huidige eigenaar was op zijn zachtst gezegd niet blij dat De Boer af zag van de deal. "Hij probeerde de onregelmatigheden nog af te zwakken, maar ik heb niet voor niets adviseurs ingeschakeld. Het zou stom zijn om tegen hun advies in te gaan."

Liquidatie
Toch blijft De Boer geïnteresseerd in de Indiase producent. "Ik weet dat deze fabriek in India kwaliteit levert en de relatief lage productiekosten zijn natuurlijk aantrekkelijk. Daarom hebben we nu een alternatieve route besproken. Wanneer de Indiase eigenaar het bedrijf liquideert, dan willen wij daarna graag het fabriekspand, het machinepark en een deel van de medewerkers overnemen. Daarmee zijn de juridische risico's voor ons weggenomen. De huidige eigenaar heeft daar wel oren naar. We hebben afgesproken daar komend jaar verder over te praten."

Hogesnelheidstreinen
De Boer heeft nog een andere reden om in India te willen produceren. "KROV heeft wereldwijd een goede reputatie als toeleverancier van treininrichtingen, zoals tafels, stoelen en rugleuningen. India heeft de ambitie om een landelijk netwerk van hogesnelheidstreinen aan te leggen en wij zijn daar via hoofdproducent Kawasaki al over in gesprek. Onze positie is sterker wanneer we een productiefaciliteit in India hebben, want de Indiase overheid wil graag zoveel mogelijk werk in India creëeren. Een Indiase fabriek zou dus ook interessant zijn met het oog op de verkoop daar

 

Metaflex wordt beloond voor volharding in India

 

Jarenlang was het zwoegen voor Metaflex in India. Maar de volharding van de Gelderse producent van hoogwaardige operatiekamer- en koelvriesdeuren wordt inmiddels beloond. "India is goed voor de helft van onze jaaromzet."

Directie van Metaflex

Directie van Metaflex

Productie in India
"We zijn ontzettend trots op de reis die we in India hebben afgelegd," vertelt algemeen directeur Tom Engbers. Zelf is Engbers geen getuige geweest van de moeilijke opstartjaren van Metaflex in India - hij zit pas twee jaar in de directie van het bedrijf uit Aalten - maar hij kent de geschiedenis wel. "In 2006 kwamen  onze aandeelhouders met het plan om een fabriek in India te starten. Niet voor het uitbesteden van onze productie, maar gericht op verkoop in India. Hij zag grote kansen voor Metaflex in de Indiase gezondheidszorg en levensmiddelenindustrie." 

Tijd, energie en geld
De eerste jaren stak Metaflex veel tijd, energie en geld in de Indiase fabriek, maar de inspanningen leverden niks op. Terwijl het bedrijf in India aanmodderde - de ene na de andere Indiase directeur kwam en ging weer - hakte de crisis in Europa erin. In 2010 ging het roer om. Metaflex stootte verschillende bedrijfsonderdelen af en richtte zich volledig op de productie van hoogwaardige deuren voor geconditioneerde ruimten. Sinds de aanstelling van de huidige Indiase directeur Rajesh Sikka in 2014 is de fabriek in Greater Noida, anderhalf uur buiten Delhi, winstgevend. Engbers: "We hebben Rajesh gevonden via een headhunter, heel traditioneel eigenlijk. Zijn komst was echt een kantelpunt. De impact van een goede lokale directeur is niet te onderschatten: hij wordt lokaal gerespecteerd en kent de markt door en door."

400 procent groei in vijf jaar
In India richt Metaflex zich op drie sectoren. Deuren voor koelvrieshuizen is de belangrijkste afzetmarkt. Daarna komen deuren voor operatiekamers in ziekenhuizen en deuren voor laboratoria van pharmaceutische bedrijven. Deuren voor industriële magazijnen vormen een derde markt. Behalve de fabriek in Noida heeft het bedrijf vier verkoopkantoren in India. Metaflex verzorgt ook het onderhoud voor Indiase klanten. In totaal werken er ruim tweehonderd man. Engbers: "De afgelopen vijf jaar zijn we verviervoudigd in India. En we denken dat we de komende jaren nog een keer kunnen verdubbelen. Die groei komt voor het grootste deel uit India, maar vanuit de India fabriek leveren we ook aan klanten in het Midden Oosten en Zuid-Oost Azië."

Team van Metaflex in India

Team van Metaflex in India

Vervlochten
Het Nederlandse en het Indiase team werken innig samen. Engbers: "Oorspronkelijk waren het twee separate bedrijven in handen van dezelfde aandeelhouders. De laatste paar jaar zijn we echt vervlochten tot één bedrijf. Onze Indiase fabriek kan precies dezelfde producten maken als de fabriek in Nederland. We hebben een global account management team opgezet: Indiase en Nederlandse medewerkers werken intensief samen om onze producten te verkopen in markten buiten de EU en India. Afhankelijk van de locatie van de klant en de precieze vraag wordt die klant beleverd vanuit India of Nederland." 

Kantoor van Metaflex in India

Geen joint venture
"Wat ons verhaal uniek maakt, is dat we vanaf het begin zelfstandig opereren in India," stelt Engbers. "We zitten niet opgescheept met een joint venture partner. Je hoort vaak dat partijen zich na een paar jaar gefrustreerd terugtrekken uit India omdat een samenwerking met zo'n JV-partner is vastgelopen. Natuurlijk hebben wij onze eigen aanloopproblemen gehad: het opzetten van een nieuwe fabriek in een nieuw land is altijd een crime. Ik heb groot respect voor het doorzettingsvermogen van onze aandeelhouders. Je moet de financiële middelen hebben om de beginfase uit te houden, maar vooral ook overtuigd zijn van je product en je plan." 

 

Hogeschool Saxion start speciaal studieprogramma over India

 

Wie studenten op de toekomst wilt voorbereiden, kan niet om India heen, stelt Thierry Tartarin, hoofddocent aan Hogeschool Saxion. Daarom ontwikkelde hij de minor "India, Tomorrow's World" die in september van start gaat. 

Studenten in India

Studie over India
Voor Thierry Tartarin is het eigenlijk vrij simpel. "Studenten moet je voorbereiden op de toekomst. En wie naar de toekomst kijkt, ziet dat China en India daarin een steeds grotere rol spelen. Er zijn allerlei studieprogramma's gericht op Azië in het algemeen en over China in het bijzonder, maar er bestond nog geen programma dat volledig op India is gericht." Dat werd hoog tijd vindt, de Fransman die al bijna twaalf jaar doceert aan de International Business School van Saxion, de hogeschool met vestigingen in Deventer, Enschede en Apeldoorn.

Meer dan zakendoen
Eerder ontwikkelde Tartarin de minor Doing Business with China, maar voor India kiest hij een bredere aanpak. "De minor India, Tomorrow's World gaat niet alleen over economie, maar ook over technologie, educatie, zorg en maatschappij. Het gaat om verbreding in tegenstelling tot verdieping van kennis." Deze brede aanpak sluit aan bij Tartarin's toekomstvisie. "We kunnen problemen op deze wereld niet vanuit een enkelvoudig perspectief analyseren en oplossen: we hebben verschillende disciplines en visies nodig. Studenten leren wat India de wereld te bieden heeft en andersom."

Thierry Tartarin

Thierry Tartarin

Onvergetelijke ervaring
Een belangrijk onderdeel van het studieprogramma vormt het verblijf van twee maanden aan Amrita University in Kerala. Vanuit daar werken studenten mee in zogenaamde Live-in-Labs, multidisciplinaire teams waarin theorie in de praktijk wordt gebracht in Indiase dorpen. "Die ervaring zal onvergetelijk zijn en voor veel studenten life-changing," vermoedt Tartarin. "Amrita werkt aan ruim 150 projecten op het gebied van water, energie, infrastructuur en educatiein dorpen door heel India. Studenten gaan daarin meedraaien. Zo kunnen ze zowel leren als kennis en ervaring delen." 

Prestigieus Indiaas instituut 
Zelf bracht hij in december een bezoek aan het prestigieuze Indiase instituut. "Zeer inspirerend," zegt Tartarin. "De oprichter van de universiteit is spiritueel leider Amma. Zij zet zich in voor de armen en dat is ook het leidende doel van de universiteit. Er wordt heel bewust met geld omgesprongen. Professoren werken min of meer tegen kost en inwoning, maar er wordt wel volop geïnvesteerd in state-of-the-art apparatuur. De drive en passie van de mensen die daar werken is ongelooflijk. Dat bestaat niet in Nederland."

Elektrotechniek tot business
Het studieprogramma begint in september. De eerste (internationale) studenten hebben zich al aangemeld. Hun achtergronden zijn divers: van elektrotechniek en toerisme tot  international business. Niet alleen studenten aan Saxion zijn welkom: het programma staat open voor studenten uit de hele wereld. Er zijn maximaal twintig plekken.

Meer informatie vindt u hier.