Drie lessen van de Amsterdam India Business Journey

 

Met 16 Nederlandse bedrijven op pad in India: dat levert altijd weer interessante nieuwe inzichten op. Drie lessen van een intensieve week in Mumbai en Pune. 

Impressie van de Amsterdam India Business Journey 2016

1. Hoogwaardige productie in India

Veel Nederlandse bedrijven die hoogwaardige technologie in India willen verkopen, reizen richting India met het idee om hun in Europa geproduceerde goederen te exporteren naar India. Hoogwaardige productie in een Indiase fabriek lijkt hen uitgesloten. Een misvatting, zo blijkt onder meer tijdens het bezoek aan KF Bioplants, een joint venture tussen het Nederlandse Florist en het Indiase Kumar in Pune. “Zodra je de poort van dit biotechnologiebedrijf binnenrijdt, verlaat je de typische Indiase chaos en betreed je een strak georganiseerd, geavanceerd productiebedrijf met moderne faciliteiten die voldoen aan alle Europese normen,” zegt Ronald van Grunsven, ceo van Pestwatcher. “Magnifiek om te zien.” Hoogwaardig produceren kan niet alleen in India, volgens sommigen is het zelfs noodzakelijk vanwege de hoge importtarieven voor buitenlandse producten. Alleen door in India te produceren kan het hoogwaardige product voor een competitieve prijs worden aangeboden op de Indiase markt. Anderen zien lokaal produceren bovenal als een slimme strategische zet. Nog niet overtuigd? Zelfs Mercedes-Benz maakt zijn SUV’s tegenwoordig in Pune.

2. Sterk politiek leiderschap in Delhi

Wie geregeld in Azië zaken doet heeft ‘m vast wel eens gehoord: China groeit dankzij de overheid; India groeit ondanks de overheid. In november werd weer eens duidelijk dat de Indiase premier Modi dat cliché graag wil ontkrachten. Op 8 november verklaarde Modi alle 500 en 1000 roepie biljetten ongeldig en daarmee 80% van al het geld in omloop, met als gevolg lange rijen voor de pinautomaten waarin ook onze reisdeelnemers aansloten. Modi hoopt met deze noodgreep corruptie en belastingontduiking eindelijk stevig aan te pakken. Hoe deze omstreden ingreep uitpakt is vooralsnog afwachten, maar het maakt wel duidelijk dat India met Modi beschikt over een sterke politieke leider die het land daadkrachtig wil besturen en vernieuwen. Eerdere ingrijpende veranderingen (vereenvoudigd visumbeleid, versoepelde FDI wetgeving, nieuwe Goods and Services Tax) maakten ook al duidelijk dat de regering Modi een krachtige katalysator van groei wil zijn – en geen obstakel.

3. Samen leer je meer dan alleen

Een eerste bezoek in India is altijd overdonderend. De drukte, de taal en de sociale omgangsvormen maken het lastig om je weg te vinden en je zakelijke reisdoelen te behalen. De vele indrukken doen je duizelen, hoe moet je dat allemaal duiden? Niet voor niets adviseren we onze klanten altijd om de eerste keer met anderen naar India te reizen. Goed gezelschap, liefst mensen die al vaker in India zijn geweest, helpen je om alle indrukken in de juiste context te plaatsen. Tijdens de Amsterdam India Business Journey bleek wederom dat het reisgezelschap veel van elkaar kon leren. “De interactie met andere reisdeelnemers was heel waardevol,” blikt Henk Janssen, ceo van Lightwell terug. “Door samen naar zo’n land te reizen ontstaat er synergie.” Aan het ontbijt, in de bus en tijdens de diners werden dan ook enthousiast ervaringen en inzichten gedeeld waar iedereen zijn voordeel mee wist te doen: de onderlinge uitwisselingen werden tijdens de evaluatie unaniem als bijzonder waardevol beoordeeld.

-> De Amsterdam India Business Journey werd georganiseerd door IndiaConnected in samenwerking met Amsterdam Trade. Wilt u volgend jaar met IndiaConnected mee naar India? Stuur dan alvast een mail naar info[at]indiaconnected.nl