Stugge Zeeuwen en indirecte Indiers: gaat dat samen?

 

Het Zeeuwse IT-bedrijf Maxxton verkoopt software aan vakantieparken, campings en resorts over de hele wereld. Het bedrijf uit Middelburg heeft sinds 2010 een eigen vestiging in India waar inmiddels 150 man werken."Voor Indiërs doet nuance ertoe."

Teamleden van Maxxton in India (foto: Maxxton)

Teamleden van Maxxton in India (foto: Maxxton)

Nederlandse cultuur opleggen
In de Indiase miljoenenstad Pune zit het Indiase kantoor van Maxxton. Daar werken maar liefst 150 man, op het Zeeuwse hoofdkantoor in Middelburg amper vijftig. De Nederlandse en Indiase collega's werken nauw samen om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen, maar die samenwerking is lang niet altijd gemakkelijk."We kunnen de Nederlandse bedrijfscultuur niet zo maar naar binnen drukken daar," vertelt Jean Pierre Mampaey, ceo van Maxxton. "Dat is een veelgemaakte fout van buitenlandse bedrijven die in India werken."

Nederland versus India
Maar hoe dan wel tot een effectieve samenwerking te komen? Maxxton heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het ontwikkelen van een breedgedragen bedrijfscultuur. Mampaey: "We wilden ervan af dat mensen steeds spraken over India of Nederland. We moeten praten over Maxxton als een internationaal team. Daarom zijn we in gesprek gegaan met al onze medewerkers om onze kernwaarden te formuleren. Deze kernwaarden zijn nu leidend voor het hele bedrijf. Ze zijn gekoppeld aan de strategie en geven voortdurend richting aan het gedrag van onze medewerkers op de werkvloer, onder meer via de kwartaaldoelstellingen.

Eigen mensen, eigen bedrijfscultuur
Mampaey heeft nooit overwogen om IT-werk uit te besteden aan een extern bureau in India. "Wanneer je werk uitbesteed aan een externe partij is het lastig om met die mensen écht een bedrijfscultuur op te bouwen. Bovendien loop je het risico dat mensen minder gecommitteerd zijn of dat je mensen opleidt die weer snel weggaan. Wij hebben ervoor gekozen om ons eigen dedicated team op te bouwen in Pune. Daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad: onze eerste vier Indiase medewerkers werken nog altijd voor ons."

Jean Pierre Mampaey, directeur Maxxton (foto: Maxxton)

Jean Pierre Mampaey, directeur Maxxton (foto: Maxxton)

Scrummen
Dat wil niet zeggen dat de samenwerking altijd soepel loopt. Mampaey: "Scrum, de methode waarmee we software ontwikkelen, sluit eigenlijk niet goed aan bij de Indiase cultuur. India is een hiërarchische samenleving waarbij mensen gewend zijn om instructies op te volgen. Bij Scrum moet je juist zelf verantwoordelijkheid nemen voor het afronden van je eigen werk. Toch merken we dat de nieuwe generatie Indiërs graag wil leren scrummen, omdat het hen de mogelijkheid geeft om hun waarde te tonen als individu en als teamspeler. Tijdens het rekruteren van nieuwe medewerkers benoemen we onze open en ondernemende cultuur nadrukkelijk.” 

Kantoor van Maxxton in India

Drie overwegingen voor het bouwen van een effectief Nederlands-Indiaas team, volgens Maxxton.

1. Face-to-face
Veel persoonlijk contact en het bouwen aan onderling vertrouwen is essentieel, zowel voor Indiërs als voor Nederlanders. Maxxton medewerkers reizen dan ook veelvuldig op en neer tussen Middelburg en Pune om face-to-face samen te werken. 

2. Nuance
De manier waarop Nederlanders en Indiërs communiceren is fundamenteel verschillend. What you see is what you get, dat is de Nederlandse aanpak. Transparant, efficiënt en direct. Die Nederlandse directheid vinden Indiërs vaak onbeschoft. Indiërs hebben daarentegen de neiging om hun boodschap te vertellen in een genuanceerd verhaal. Nederlanders beschouwen dat vaak als indirect, maar voor Indiërs doet die nuance ertoe. 

3. Impulsief
Nederlanders denken vaak lang na voordat ze aan de slag gaan, terwijl Indiërs sneller aan de slag gaan. Door Nederlandse ogen lijkt dat soms impulsief en ondoordacht. Anderzijds is de actiegerichte aanpak van Indiërs zo gek nog niet: vaak is het de meest efficiënte manier om dingen daadwerkelijk gedaan te krijgen.