Bedrijf in India: Vestigen in een Speciale Economische Zone (SEZ) of niet?

 
Special Economic Zone India

U heeft besloten om een kantoor in India te openen, maar waar gaat u zich vestigen in dat enorme land? Behalve de keuze voor een deelstaat en een stad, moet u ook onderzoeken of een Speciale Economische Zone (SEZ) een aantrekkelijke locatie is voor uw bedrijf. 

Gunstige belastingregels
Een Special Economic Zone (SEZ) is simpel gezegd een industriegebied waar gunstige belastingregels gelden. Je hebt SEZ's in allerlei soorten en maten, zoals Free Trade Zones (FTZ), Export Processing Zones (EPZ), Free Zones (FZ), Industrial Estates (IE), Free Ports en Urban Enterprise Zones. Buitenlandse bedrijven die willen produceren in India en vanuit India willen exporteren kunnen terecht in een Export Processing Zone (EPZ). SEZ’s zijn toegankelijk voor zowel Indiase als buitenlandse bedrijven.

Geen inkomstenbelasting, geen GST
Als u zich vestigt in een van de ruim 300 Special Economic Zones in India profiteert u van verschillende voordelen. Om te beginnen betaalt uw bedrijf de eerste vijf jaar helemaal geen inkomstenbelasting, en daarna slechts over 50% van uw inkomsten. Ook zijn bedrijven in SEZ's vrijgesteld van het betalen van omzetbelasting (GST). Daarnaast hoeven bedrijven gevestigd in een SEZ geen Basic Custom Duty (douanerechten, gemiddeld 30% in India) te betalen. Bedrijven hoeven bovendien geen invoerrechten te betalen over de aanschaf van producten en diensten voor de ontwikkeling, operatie of het onderhoud van het bedrijf gevestigd in een SEZ.

Subsidies
In een SEZ profiteren bedrijven bovendien van verschillende maatregelen van de Indiase overheid om handelsbevordering te stimuleren, zoals het Merchandise Export from India Scheme (MEIS, meer dan 4000 items komen hiervoor in aanmerking) en het Service Export from India Scheme (SEIS). In het budget 2019/2020 heeft de Indiase regering aangekondigd dat de directe belastingvoordelen onverminderd van kracht blijven. 

Vergelijking 
Kunt u zich het beste in een Special Economic Zone, in een Export Oriented Area of in een Domestic Tariff Area vestigen? Hieronder zetten we de verschillende (belasting)voordelen op een rijtje.

Transactie SEZ Export Oriented Area Domestic Tariff Area/b>
Basic Customs Duty over de import van goederen. Vrijgesteld Vrijgesteld Niet-vrijgesteld
BTW / GST over de import van goederen. Vrijgesteld Vrijgesteld Niet-vrijgesteld
Import van diensten Vrijgesteld Vrijgesteld(tax refund) Niet-Vrijgesteld
Lokale aankoop van goederen Vrijgesteld (0-tarief) Vrijgesteld (tax refund) Niet-Vrijgesteld
Lokaal aankoop van diensten Vrijgesteld (0-tarief) Vrijgesteld (tax refund) Niet-Vrijgesteld
Vrijstelling inkomstenbelasting onder 10AA 100% vrijgesteld voor 1ste 5 jaar, 50% vrijgesteld voor 2de 5 jaar. 50% voor vijf jaar op herinvesteringen van de winst. NIL NIL
Subsidie voor handelsbevordering (SEIS en MEIS) Scrips value van 3 tot 7% van de netto gerealiseerde exportwaarde. NIL NIL
Andere subsidies voor handelsbevordering Ja Ja Ja

Proces
Het opzetten van een bedrijf in een SEZ kost pakweg twee maanden. Daarvoor moet u de volgende stappen doorlopen:

  • Kies een geschikte SEZ.

  • Stel een Letter of Intent op met de ontwikkelaar van de SEZ.

  • Online aanmelden met Formulier F.

  • Bereid een Project Report voor en dien dit tijdig in. Dit rapport moet in ieder geval een overzicht bevatten van de verwachte invoer en uitvoer voor de komende vijf jaar. 

  • Online betaling van eenmalige registratie en jaarlijkse onderhoudsfee.

  • Online aanvaarding van Letter of Approval with Intimation.

  • Vul Bond-Cum-Legal Undertaking in met Formulier H.

  • Update Online Master File met GSTIN en Operations Users ID's.

  • Dien Letter of Commencement of Authorized Operations in binnen 15 dagen na aanvang van de activiteiten.

  • Voltooi Lease overeenkomst met ontwikkelaar en dien deze binnen zes maanden in bij de desbetreffende Commissioner.