Amsterdamse bluf en volharding leiden tot succes in India

 

Het Amsterdamse digitale communicatiebureau Addikt kwam tien jaar geleden bij toeval in India terecht. Inmiddels komt dik 65% van de omzet van het bedrijf uit of via India. "Wij spelen hard to get in India."

Addikt wint innovatieprijs in India

Indrukwekkend
Addikt-directeur Barry Schwarz vertelt het nonchalant, maar wat zijn bedrijf Addikt heeft opgebouwd in India is indrukwekkend. Binnen tien jaar wist het digitale communicatiebureau uit Amsterdam een prominente plek te verwerven in de Indiase markt. Tata Motors, India's grootste automaker en eigenaar van Jaguar en Land Rover, is klant bij Addikt. Concurrent Maruti Suzuki ook. En wat dacht je van de Indian Premier League, de belangrijkste cricketcompetitie ter wereld. Addikt werkte in India verder voor Ola, de Indiase concurrent van Uber; voor Script, de meubel start-up van het Indiase conglomeraat Godrej; en voor de Indiase staalgigant Jindal. Stuk voor stuk miljardenbedrijven.

Hierboven een aantal voorbeelden van het werk van Addikt in India

Presenteren voor 1200 man
De grote vraag is natuurlijk: hoe heeft Schwarz dat geflikt? "In 2009 reisde ik privé naar Bombay," vertelt Schwarz op zijn kantoor aan de Amsterdamse Weesperstraat. "Vrienden uit Amsterdam hadden net een bar geopend in Bombay. Ze wezen me op de zakelijke kansen en ik ontmoette veel toffe mensen: ik had er een goed gevoel bij. Toevallig kreeg ik tijdens die week in India een uitnodiging van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) voor een handelsmissie naar de Design Yatra, een designbeurs in India. We zijn meegegaan en ik heb daar ook een presentatie gegeven. Niet voor een klein zaaltje, maar voor twaalfhonderd man. Daardoor waren we heel zichtbaar en kwamen er direct mensen op ons af."

Opvolgen van leads in India
Terug in Nederland merkte Schwarz al gauw dat het lastig is om die contacten op te volgen op afstand. "Ik heb Rajesh Kejriwal gebeld, de organisator van de Design Yatra, om te vragen of zijn bureau als agent voor ons wilde optreden. Dat wilde hij wel. Zo hebben we een eerste klus gedaan voor Western Union en wonnen we een pitch voor de Indian premier League. Het jaar daarop ontworpen we de identiteit van de Design Yatra en weer een jaar later werd Kejriwal partner van Addikt." 

Spektakel
In 2015 ontwikkelde Addikt met Kejriwal de Kyoorius Creative Awards, een award show waar de hele Indiase reclame en media-industrie bijelkaar komt. Schwarz: "Zo'n show is alleen maar leuk als je wat wint, dus wij maken er geen lange zit van, maar een spectaculaire avond met een enorme LED wall en dj's op het podium. Die award show is een groot succes en we investeren daar ook in. Ons hele Indiase marketingbudget besteden we eraan."

Internationale tarieven
Terwijl veel Nederlandse bedrijven moeite hebben om hun tarieven te handhaven in India, slaagt Addikt daarin wonderwel. Sterker nog, in India is Addikt duurder dan in Nederland. "We positioneren ons in India bewust als een premium bureau. Elk project is maatwerk, we hebben niets op de plank liggen. We laten zien hoe we met een bepaald budget een oplossing kunnen bieden voor de vraag van de klant. Is er minder budget, dan bedenken we hoe we het probleem daarmee het beste kunnen oplossen. Korting geven we niet. Daar zijn we heel open in. Indiase partijen verbazen zich daar soms over. We gaan het gesprek niet uit de weg, integendeel: we proberen zo snel mogelijk het prijsgesprek te voeren. Zo voorkomen we dat we allerlei meetings voor niets doen." 

Markt in beweging
Ruim 65% van de omzet van Addikt komt tegenwoordig uit India of via India. En daar zit nog groei in. "India is voor veel bureaus nog een totaal onzichtbare afzetmarkt. Mensen zien India soms als uitwerkhub, maar dat is het niet. Er is een enorm gebrek aan designers. Ondertussen hebben de Indiase multinationals en de snelgroeiende startups steeds meer behoefte aan goed design." De markt is wel volop in beweging, merkt Schwarz. "We pitchen in India steeds vaker tegen Engelse bureaus. Mischien komt het door de Brexit, maar we merken dat zij de laatste tijd actief inzetten op India. Daarnaast schieten de Indiase designscholen als paddestoelen uit de grond."