Hogeschool Saxion start speciaal studieprogramma over India

 

Wie studenten op de toekomst wilt voorbereiden, kan niet om India heen, stelt Thierry Tartarin, hoofddocent aan Hogeschool Saxion. Daarom ontwikkelde hij de minor "India, Tomorrow's World" die in september van start gaat. 

Studenten in India

Studie over India
Voor Thierry Tartarin is het eigenlijk vrij simpel. "Studenten moet je voorbereiden op de toekomst. En wie naar de toekomst kijkt, ziet dat China en India daarin een steeds grotere rol spelen. Er zijn allerlei studieprogramma's gericht op Azië in het algemeen en over China in het bijzonder, maar er bestond nog geen programma dat volledig op India is gericht." Dat werd hoog tijd vindt, de Fransman die al bijna twaalf jaar doceert aan de International Business School van Saxion, de hogeschool met vestigingen in Deventer, Enschede en Apeldoorn.

Meer dan zakendoen
Eerder ontwikkelde Tartarin de minor Doing Business with China, maar voor India kiest hij een bredere aanpak. "De minor India, Tomorrow's World gaat niet alleen over economie, maar ook over technologie, educatie, zorg en maatschappij. Het gaat om verbreding in tegenstelling tot verdieping van kennis." Deze brede aanpak sluit aan bij Tartarin's toekomstvisie. "We kunnen problemen op deze wereld niet vanuit een enkelvoudig perspectief analyseren en oplossen: we hebben verschillende disciplines en visies nodig. Studenten leren wat India de wereld te bieden heeft en andersom."

Thierry Tartarin

Thierry Tartarin

Onvergetelijke ervaring
Een belangrijk onderdeel van het studieprogramma vormt het verblijf van twee maanden aan Amrita University in Kerala. Vanuit daar werken studenten mee in zogenaamde Live-in-Labs, multidisciplinaire teams waarin theorie in de praktijk wordt gebracht in Indiase dorpen. "Die ervaring zal onvergetelijk zijn en voor veel studenten life-changing," vermoedt Tartarin. "Amrita werkt aan ruim 150 projecten op het gebied van water, energie, infrastructuur en educatiein dorpen door heel India. Studenten gaan daarin meedraaien. Zo kunnen ze zowel leren als kennis en ervaring delen." 

Prestigieus Indiaas instituut 
Zelf bracht hij in december een bezoek aan het prestigieuze Indiase instituut. "Zeer inspirerend," zegt Tartarin. "De oprichter van de universiteit is spiritueel leider Amma. Zij zet zich in voor de armen en dat is ook het leidende doel van de universiteit. Er wordt heel bewust met geld omgesprongen. Professoren werken min of meer tegen kost en inwoning, maar er wordt wel volop geïnvesteerd in state-of-the-art apparatuur. De drive en passie van de mensen die daar werken is ongelooflijk. Dat bestaat niet in Nederland."

Elektrotechniek tot business
Het studieprogramma begint in september. De eerste (internationale) studenten hebben zich al aangemeld. Hun achtergronden zijn divers: van elektrotechniek en toerisme tot  international business. Niet alleen studenten aan Saxion zijn welkom: het programma staat open voor studenten uit de hele wereld. Er zijn maximaal twintig plekken.

Meer informatie vindt u hier.