Offshore windenergie in India barst los

 

Komend jaar gaat de aanleg van het eerste offshore windenergiepark in India van start. Voor 2030 wil India maar liefst 30 GW offshore windenergiecapaciteit installeren. Dat biedt enorme kansen voor Nederlandse toeleveranciers, stelt windenergie-expert Alok Kumar, directeur bij adviesbureau DNV GL in India.

Windenergie in India

Eerste offshore windenergiepark in India

Maar liefst 35 consortia hebben een voorstel ingediend om de eerste windturbines voor de kust van India te mogen aanleggen. In die verschillende consortia zitten twee Nederlandse en twee Belgische ondernemingen. Heerema Marine Contractors uit Leiden heeft samen met de Indiase Ambico Group een voorstel ingediend en de Belgische Deme Group heeft samen met de Indiase turbinebouwer Suzlon ingeschreven op de aanbesteding. Het Rotterdamse Van Oord en Parkwind uit Leuven hebben ieder afzonderlijk ingeschreven op de tender. Ook bedrijven uit Spanje, Denemarken, Duitsland, China, Brazilië en de Verenigde Staten dingen mee. In maart 2019, voor de landelijke verkiezingen in India, weten de bedrijven of zij tot de vier partijen behoren die windenergieparken mogen gaan bouwen in de Indiase wateren.

Grote ambitie in India

Terwijl India momenteel al 34 Gigawatt (GW) opwekt met windturbines op land en die capaciteit in de komende vier jaar wil verdubbelen, barst de ontwikkeling van offshore windenergie pas komend jaar los. De overheid heeft ambitieuze plannen: de windenergiecapaciteit op zee moet voor 2022 zijn gegroeid tot 5 GW en in 2030 tot 30 GW. Twee nieuwe locaties bij Tamil Nadu en Gujarat zijn al aangewezen. “Deze regering zet stevig in op de ontwikkeling van windenergie,” vertelt Alok Kumar, country manager in India voor DNV GL aan de telefoon. “De voorgaande regering deed dat ook al, de verkiezingen van volgende jaar zullen dan ook weinig verschil maken voor de ontwikkeling van windenergieparken op zee.”

Alok Kumar , directeur bij adviesbureau DNV GL in India .

Alok Kumar, directeur bij adviesbureau DNV GL in India.

Overheidssteun voor windenergie

Aangezien windenergie op zee in India ruim vier keer zo duur is als windenergie op land, zal de centrale overheid in New Delhi de ontwikkeling van wind op zee subsidiëren. Hoe de Indiase overheid dat gaat doen is nog niet precies bekend, daarover zal in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid ontstaan. Voor windenergie op land wijzigde de Indiase overheid in 2017 het beleid. Daarvoor tekende de Indiase overheid een contract met een energieleverancier om gedurende een bepaalde looptijd tegen een vast tarief elektriciteit in te kopen (Power Purchase Agreement). Nu moeten partijen zich inschrijven op een tender voor de aanleg van een windenergiepark en wint de partij die stroom aanbiedt tegen de laagste prijs. Deze beleidswijziging zorgde aanvankelijk voor tumult in de markt, stagnatie van nieuwe projecten en het verdwijnen van kleine marktpartijen. “Inmiddels is de gekte voorbij,” zegt Kumar. “De ontwikkeling van nieuwe windenergieparken op land trekt weer aan. De prijs voor elektriciteit die aanvankelijk halveerde is inmiddels gestabiliseerd op 75% van het prijsniveau van 2016.”

Know-how uit Europa

Kumar verwacht dat de windenergieparken in India naar Europees model zullen worden ontworpen. “De productie van windturbines zal volledig in India plaatsvinden, maar deknow howzal uit Europa moeten komen. Er liggen dus veel kansen voor Europese partijen die actief zijn in de keten. Sommige Europese partijen hebben dat al lang in de gaten. Neem bijvoorbeeld Fugro. In de voorbereidende fase hebben zij de Indiase zeebodem in kaart gebracht om te bepalen waar windmolens veilig geplaatst kunnen worden. Maar nog lang niet alle partijen nemen de Indiase markt serieus. Ik verwacht dat daar na maart 2019 veel verandering in zal komen.