Zo voorkomt u een zakelijk conflict in India

 

India biedt enorme zakelijke mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven, maar ondernemers moeten wel goed voorbereid te werk gaan. Vijf tips om zakelijke mislukkingen en conflicten te voorkomen.

Foto: Door

Foto: Door

1. Weet met wie u in zee gaat
Het is aan te raden om grondig achtergrondonderzoek uit te voeren naar de partij waar u in India zaken mee wilt doen. Wat is hun reputatie in de markt? Wie zijn hun belangrijkste klanten? Hoe ziet het management team eruit? Zijn dat ook de aandeelhouders? Staan er rechtszaken open of wordt het bedrijf aangeklaagd? Zijn er in het verleden juridische conflicten geweest? Deze informatie is publiek beschikbaar en kan door gespecialiseerde Indiase partijen inzichtelijk worden gemaakt.

2. Check de ervaringen van internationale klanten
De vraag die je als exporteur altijd moet stellen aan Indiase afnemers is of ze vaker zakendoen met internationale (Westerse) bedrijven. Dat zegt iets over de mentaliteit en professionaliteit van het bedrijf. Geloof de Indiase partij niet op hun woord, maar check ook bij de Westerse partij of het klopt en hoe de samenwerking is verlopen.

3. Schakel tijdig een Indiase jurist in
Zorg dat u samenwerkingsdocumenten laat opstellen en laat checken door een gespecialiseerde Indiase jurist. Wacht niet op een contractvoorstel van de Indiase partij, maar stel samen met een Indiase jurist uw eigen contract op. Laat daarna uw Indiase zakenpartner hiernaar kijken en voer samen eventuele wijzigingen door in een tweede herzieningsronde. Een dergelijke, grondige aanpak verzekert betrokkenheid van beide partijen en levert een overeenkomst op die rekening houdt met de Indiase context. 

4. Intellectueel eigendom
India heeft zeer omvangrijke wetgeving omtrent intellectueel eigendom. Dit omvat alle aspecten waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen: van copyright en trademarks tot en met industrieel design en handels- en merknamen. Voor Nederlandse ondernemers zijn er dan ook tal van mogelijkheden om hun intellectueel eigendom in India goed te beschermen.  Zorg er voor dat je altijd goede contractsjablonen hebt met sterke clausules die intellectueel eigendom (IE) adresseren en beschermen. Een goede voorbereiding en contractuele bescherming van uw intellectueel eigendom helpt enorm in geval van escalatie.

5. Relatie, relatie, relatie
Ten slotte is er – naast de formele beschermingsmaatregelen die u moet nemen – geen effectievere manier voor het voorkomen van zakelijke conflicten dan het creëren van een goede, persoonlijke zakenrelatie. Wanneer u een goede verstandhouding heeft met uw Indiase zakenpartner zullen conflicten zelden escaleren via formele routes.

Bent u tegen een probleem aangelopen met een Indiase klant of partner en blijft de situatie maar onopgelost? Of wilt u juist een antecedentenonderzoek laten uitvoeren? Onze juridische experts zitten voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.