Architect Rotterdamse Markthal richt pijlen op India

 

Vijf jaar lang werkte het Rotterdamse architectenbureau MVRDV aan een futuristisch wooncomplex in de Indiase stad Pune. Nu het gebouw bijna is voltooid, stromen nieuwe aanvragen binnen, merkt MVRDV-partner Jacob van Rijs. “India is een van onze focuslanden.”

Zeven jaar geleden kreeg architectenbureau MVRDV, onder meer bekend van de Markthal in Rotterdam, een Indiase delegatie op bezoek in Nederland. Partner Jacob van Rijs nam de Indiërs mee naar een aantal woningbouwprojecten om hen een beeld te geven van het werk van zijn architectenbureau. “We liepen door de hal, langs de slaapkamers en richting de woonkamer waar je een prachtig uitzicht had. Ik verwachtte dat ze onder de indruk zouden zijn, maar dat viel vies tegen. Ze waren geschokt over de indeling: in een Indiaas huis komen bezoekers nooit in de buurt van de slaapkamers.”

Het is een van de velen lessen die Van Rijs en zijn collega’s de afgelopen jaren hebben geleerd tijdens hun werk in India. Nadat MVRDV zich een paar jaar grondig in de Indiase woningbouw had verdiept, wist het bureau een groot eerste project binnen te slepen: een futuristisch wooncomplex van 1.000 appartementen in een nieuwe buitenwijk van Pune. Inmiddels is het project bijna voltooid. De helft van de huizen wordt al bewoond, de rest wordt naar verwachting eind dit jaar opgeleverd.

Makkelijk ging het niet, erkent Van Rijs. “Zo merkten we bijvoorbeeld dat veel bouwvakkers geen bouwtekeningen kunnen lezen, dat er net te weinig opzichters waren aangesteld en dat kwaliteitbewakers het ontwerp niet altijd even nauwkeurig in de gaten hielden. Onze opdrachtgever was bovendien streng. Wij zijn iets duurder dan Indiase partijen en daarvoor verwachtte hij dan ook iets extra’s. We hebben leergeld betaald, maar dat heeft wel wat opgeleverd: met het Amanora complex hebben we een mooi visitekaartje afgegeven in India.”

Jacob van Rijs, partner bij MVRDV (Alle foto's: MVRDV)

Jacob van Rijs, partner bij MVRDV (Alle foto's: MVRDV)

Het Rotterdamse architectenbureau is een van de eerste grote buitenlandse bureaus die een plek heeft verovert in India. Van Rijs: “Alle grote architecten zitten al in China, maar in India horen we bij de eerste lichting.” De timing van MVRDV is perfect: India investeert de komende jaren miljarden in slimme, duurzame stedenbouw. MVRDV profiteert daar al van: het bureau werkt aan verschillende nieuwbouw- en stadsvernieuwingsprojecten. Van Rijs: “Het helpt dat we nu goed op de hoogte zijn van de specifieke culturele context in de Indiase woningbouw. Het is natuurlijk geen rocket science, maar je moet het wel weten. We hebben de opgedane kennis over de Indiase markt gebundeld in een speciaal India team. Gezien de groeipotentie is India een van onze focuslanden. Wie weet openen we er in de toekomst wel een kantoor.”

Van 13 tot 19 november organiseert IndiaConnected samen met Amsterdam Trade een ondernemersreis naar Mumbai en Pune. Ga mee en ervaar de zinderende ontwikkelingen in deze steden. Lees hier meer over de reis.