Groeien in India doe je zo

 

Geen procentjes sprokkelen, maar keiharde groei. Dat kan de realiteit zijn in India. Kijk maar naar Logicash, de Indiase dochter van het Limburgse Syntech International. Terwijl het aantal pinautomaten in India in twee jaar tijd is gegroeid van 100.000 naar 180.000, rijden de auto’s en brommers van Logicash door vrijwel het hele land om deze bij te vullen met stapels roepies. In anderhalf jaar tijd was het bedrijf, geleid door een lokale directeur, winstgevend. Inmiddels heeft Logicash al 15 kantoren en meer dan 3.000 man in dienst in India. Naar verwachting groeit dat de komende jaren naar 40 kantoren en ruim 10.000 medewerkers (bijna 20 nieuwe mensen per week).

Jesse van der Zand van Janta Meals (foto: Janta Meals)

Jesse van der Zand van Janta Meals (foto: Janta Meals)

Janta Meals heeft een vergelijkbaar verhaal. In twee jaar tijd heeft ondernemer Jesse van de Zand 21 outlets uit de grond gestampt in Gurgaon. Die restaurants lopen als een tierelier, dagelijks gaan er 15.000 maaltijden over de toonbank: linzen- en groentecurry’s met rijst of roti.  Ondertussen voert Van de Zand vergaande gesprekken over uitbreiding in Haridwar, loopt er een pilot in Bangalore en zit hij middenin de laatste onderhandelingen met vier Indiërs die in Janta Meals willen investeren.

Ook de entertainment industrie is booming, constateert Richard Zijlma, directeur van het Amsterdam Dance Event dat in 2016 voor het eerst neerstrijkt in India. “India is een grote, explosief groeiende markt voor elektronische muziek,” zegt Zijlma. “Kijk maar naar wereldberoemde Nederlandse DJ’s als Armin van Buuren, Hardwell en Tiësto. Stuk voor stuk touren ze geregeld door India. Daar treden ze niet op in kleine zaaltjes, maar in stadions en op grote dancefestivals. India is de toegangspoort tot Azië.”

1. Zorg voor een sterk kernteam

“Ik denk dat ieder Nederlands bedrijf dat snel wil groeien in India een Nederlandse medewerker bereid moet vinden om full time in India te wonen. Daarnaast is een Indiase partner met een relevant zakelijk netwerk en een business mindset essentieel. Zonder de Nederlander gaat alles te langzaam en zonder de Indiër is zakendoen in India te ingewikkeld.” Jesse van de Zand, Janta Meals.

2. Zoek Indiase investeerders

“De Indiase economie groeit hard en de elite is constant op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Er zijn actieve angel investor netwerken die vrij veel geld beschikbaar hebben en er wordt dan ook veel geïnvesteerd. Zaken doen met Indiase investeerders is niet veel anders dan ergens anders op de wereld. Natuurlijk draait het hier nog iets meer om een persoonlijke band, maar uiteindelijk gaat het om de zakelijke deal.” Jesse van de Zand, Janta Meals.

3. Blijf geloven in wat jezelf logisch vindt

“Indiërs zeggen al gauw dat iets makkelijk kan of dat iets juist onmogelijk is. Volg je eigen gevoel en houd daaraan vast.” Gandert Roosen, Roosen Industries

4. Blijf scherp in onderhandelingen

“Indiërs zijn tactisch vaak reuzeslim. Ik zat een keer uren te eten met een 80-jarige zakenrelatie. Ik had het gevoel dat hij langzaam zat in te dutten, totdat hij me plots verraste en een voorstel op tafel gooide.” Gandert Roosen, Roosen Industries

5. Toon respect

“Behandel iedereen met respect. Indiërs zijn een trots volk, en terecht. Dit land heeft een rijke historie en gaat de komende jaren nog veel bereiken. Stel je daarom liever wat terughoudend op, zeker als je relatief jong bent. Indiërs zijn allergisch voor arrogante buitenlanders.” Gandert Roosen, Roosen Industries

Ook grootse groeiplannen in India of nuttige tips voor groeiondernemers? Laat het ons weten!