8 tips voor werken in India

Screen+Shot+2017-08-18+at+14.17.19.png

1. Communiceer veel, transparant en duidelijk
“We organiseren zeer regelmatig sessies met het personeel om onze aanpak en doelen te communiceren. Dat is noodzakelijk om iedereen op een lijn te krijgen. Daarnaast is mijn kantoor heel toegankelijk, iedereen kan hier binnenlopen. Ik ben transparant en eerlijk, maar mijn benadering verschilt wel per persoon: different strokes for different folks. Dat Indiërs Engels spreken helpt natuurlijk enorm. Een heel verschil met China. Als je daar een grapje maakt, begrijpen ze je niet. Met Indiërs kan je lachen.”

Michel Koopman, Leela Palace Hotel

2. Gebruik een tolk
“Natuurlijk spreken veel Indiërs prima Engels, maar ondanks dat je dezelfde taal spreekt, wil dat nog niet zeggen dat je elkaar ook altijd goed begrijpt. Een tolk die beide culturen kent kan een brug slaan tussen Nederlanders die zakendoen in India en hun Indiase leidinggevenden, partners en/of medewerkers.”

3. Besef dat Indiërs liever geen ‘Nee’ zeggen
Iemand zei laatst tegen me: “Mijnheer Koopman, we liegen niet, we vertellen alleen niet altijd de waarheid.”

Michel Koopman, Leela Palace Hotel

4. Wees flexibel
“In India is het vaak niet helemaal duidelijk hoe de vork in de steel zit. Als je dat vervelend vindt, kost werken in India veel energie. Maar als je daarmee om leert gaan, dan is het eigenlijk heel leuk.”

Jos van Haaren, Philips

5. Neem de tijd
“Veel buitenlanders die voor zaken in India zijn geweest zitten doodmoe terug in het vliegtuig naar Europa. Dat komt vaak omdat ze niet voldoende tijd nemen in India. Als je op maandag een belangrijke vergadering hebt, vlieg dan de vrijdag daarvoor. Zo kan je acclimatiseren en verschijn je fris en scherp bij je afspraak.”

Gosse Wielinga, Suzlon Energy

6. Geniet van het spel
“Om een goede deal te maken, moet je het spel op zijn Indiaas spelen. Dat betekent dat je soms moet zeggen dat je geen tijd hebt of je telefoon niet opnemen. Dan speel je de moeilijke Europeaan, terwijl je medewerkers ondertussen de tegenpartij masseren. Die manier van zakendoen is in het begin wel eens frustrerend, maar na een tijdje leer je genieten van het spel. Dan ben je een halve Indiër geworden.” Gandert Roosen, Roosen Industries

7. Ga slim om met de hiërarchie
“Val een leidinggevende nooit publiekelijk af. Dat is dodelijk, want Indiase organisaties zijn meestal zeer hiërarchisch. Als je kritische ideeën wilt delen, doe dat dan onder vier ogen. Dat wordt vaak gewaardeerd en meestal doen ze er ook iets mee. De hiërarchie wordt ook sterk bepaald door leeftijd. In India heeft men respect voor ouderen. Grijze haren helpen dus ook om respect af te dwingen bij Indiaas personeel.”

Gosse Wielinga, Suzlon Energy

8. Neem jonge medewerkers bij de hand
“Indiërs zijn heel ambitieus, ze vechten om vooruit te komen.  Dat merk je al bij de bagageband op het vliegveld: iedereen staat vooraan. Op de werkvloer zie je dat ook terug. Het barst van de jonge mensen die heel gedreven zijn. Het is de kunst om hen bij de hand te nemen zodat je hun potentieel kunt aanboren. Dat geeft enorm veel voldoening.”

Gosse Wielinga, Suzlon Energy