Hoe vind je een betrouwbare distributeur in India?

 

Export naar India loopt doorgaans via een agent of distributeur. Maar hoe vind je een betrouwbare Indiase distributeur met wie je de Indiase markt kunt veroveren? “Het vinden van betrouwbare mensen, bedrijven en marktinformatie kan erg lastig zijn in India," zegt Bart Hergaarden. Met vijf tips helpt hij Nederlandse ondernemers die op zoek zijn naar een betrouwbare Indiase zakenpartner op weg.

1. Een goede distributeur in India vind je via je netwerk

Om de juiste distributeur in India te vinden moet je netwerken – de formele wegen leiden vrijwel nooit tot een geschikte zakenpartner. Netwerken begint in Nederland bij Nederlandse ondernemers die in India actief zijn of via organisaties en instanties met ervaring in India. Vanuit die startpositie kun je vervolgens je netwerk uitbreiden met werkbezoeken in India.

2. Bouw een persoonlijke relatie op

Als u een potentiële distributeur in India hebt gevonden is het van groot belang om tijd en energie te stoppen in het opbouwen van een goede persoonlijke relatie. Dat levert zakelijk gezien niet direct iets op, maar dit is van levensbelang om tot een succesvolle samenwerking te komen. Nodig uw Indiase distributeur of zakenpartner uit in Nederland. Als uw potentiële Indiase distributeur tijd en geld wilt investeren in een reis naar Europa, dan is dat een duidelijk signaal: uw potentiële zakenpartner is professioneel en heeft serieuze interesse.

3. Achterhaal hoe invloedrijk uw Indiase zakenpartner is

India is een land van hiërarchie en netwerken. Het netwerk en de maatschappelijke achtergrond van uw potentiële zakenpartner is dan ook van groot belang voor de mate waarin hij succesvol kan opereren als distributeur. Probeer te achterhalen hoe invloedrijk uw zakenpartner is en of hij contacten en invloed heeft bij de (lokale) overheid.

4. Zakendoen in India doe je met de hele familie

Bedenk dat u niet alleen samenwerkt met uw Indiase zakenpartner maar met zijn hele familie. Probeer daarom een relatie aan te gaan met de familie, zodat u weet welke belangen er op de achtergrond meespelen. Sla in geen geval een uitnodiging af om bij iemand thuis te komen eten of om mee te gaan naar de bruiloft van een neef of nicht. Dat zijn belangrijke momenten waarop een vertrouwensrelatie vorm krijgt. Daar staat tegenover dat men ook van u openheid verwacht omtrent uw privéleven. Vaak is dit een van de leukste onderdelen van zakendoen in India.

5. Je hebt pas een deal als er geld op je rekening staat

In India is een getekend contract veel minder waarde dan in Nederland. Begin daarom klein. Stuur een sample of een kleine proefzending op. Als de potentiële partner hiervoor wilt betalen is dat een sterk, positief signaal.