Cultuurclash nekt Nederlandse hockeycoach in India

 

Hockeycoach en ondernemer Paul van Ass werd na vijf maanden ontslagen als bondscoach van de Indiase hockeyploeg. "Vanaf de eerste werkdag was de communicatie in India problematisch."

Paul van Ass motiveert zijn team in India

Paul van Ass motiveert zijn team in India

Cultuurclash
De clash tussen Paul van Ass en Narinder Batra, de voorzitter van de Indiase hockeybond, was een klassieke botsing der culturen. Na afloop van de door India gewonnen kwartfinalewedstrijd in de Hockey World League in België kwam Batra het veld op. Van Ass: “Om de spelers te complimenteren, dacht ik eerst. Maar al gauw bleek dat hij de spelers uitschold, omdat ze volgens hem niet goed hadden gespeeld.” Op dat moment greep Van Ass in. “Ik heb de voorzitter gevraagd het veld te verlaten. Op het veld ben ik de baas. Bovendien vond ik dat we goed hadden gespeeld.”

Ontslag
De succesvolle hockeycoach, die met de Nederlandse mannenploeg op de Olympische Spelen van Londen nog de zilveren medaille won, besefte meteen het belang van het incident. Van Ass: “Ik dacht direct: óf we gaan nu uit elkaar óf er komt eindelijk een goed gesprek waarin we duidelijke afspraken maken en belangrijke stappen zetten richting de Olympische Spelen van 2016.” Dat gesprek was er eerder nooit geweest en kwam er ook nu niet: Van Ass moest het veld ruimen.

Communicatie en hiërarchie
Vanaf de eerste werkdag was de communicatie in India problematisch, stelt Van Ass. “Voordat je gaat samenwerken ga je normaal gesproken met elkaar om de tafel zitten om doelen te bespreken en verantwoordelijkheden te verdelen. Ik heb weliswaar uitgesproken dat ik de leiding wilde hebben over de topsport, maar dat is nooit bevestigd door de hockeybond. In het begin kreeg Van Ass nog wel de ruimte voor zijn aanpak, maar al snel begon de bemoeienis van bovenaf. Zonder overleg werden oefenwedstrijden afgelast, trainingslocaties veranderd en de fysiotherapeut ontslagen. “Al snel werd duidelijk dat de voorzitter alles zelf wilde bepalen. Zonde, want zo wordt het nooit wat.”

Paul van Ass tijdens een wedstrijd van het Indiase mannenteam

Paul van Ass tijdens een wedstrijd van het Indiase mannenteam

Zakelijke kansen
Ondanks zijn mislukte sportieve avontuur in India blijft Van Ass, behalve hockeycoach ook ondernemer en investeerder, gefascineerd door het land waarin hij graag zaken wil doen. “Er liggen mooie zakelijke kansen in India. Zeker in Bangalore, het Silicon Valley van India. Maar je moet wel een lange adem hebben en een betrouwbare partner vinden.”