Limburgs bedrijf vult Indiase pinautomaten

 

Terwijl het aantal pinautomaten in India explosief groeit, staat het geldbeheer en –transport nog in de kinderschoenen. Logicash, een dochterbedrijf van het Limburgse Syntech International, verovert die markt razendsnel.

De geldtrucks van LogiCash in India

De geldtrucks van LogiCash in India

Als leverancier van geldvernietigingsapparaten aan centrale banken komt Syntech – middels haar dochter Kusters Engineering – al jaren over de hele wereld. Zo hoort het bedrijf in 2008 dat de Indiase overheid bancaire dienstverlening voor alle 1,2 miljard Indiërs toegankelijk wil maken. “Op dat moment hebben de meeste Indiërs nog geen bankrekening en wordt er voor uitkeringen en subsidies nog met bonnen gewerkt waardoor corruptie een enorm probleem is,” vertelt CFO Geert Litjens van Syntech International, het moederbedrijf van Logicash.

Om die financiele dienstverlening door het hele land te kunnen bieden, moet er ontzettend veel gebeuren. Er zijn miljoenen bankpassen, duizenden bankkantoren en honderduizenden nieuwe pinautomaten nodig – vooral op het platteland. “De markt voor geldbeheer en -distributie stond op dat moment op het punt van exploderen,” blikt Litjens terug. Hoewel Syntech geen ervaring heeft met geldtransport, overtuigt Pierre Hermans, de Syntech-topman die in 2008 overstapte van gelddistributeur Brinks, dat het bedrijf deze enorme kans moet grijpen.

Trucks bij het depot van LogiCash

Trucks bij het depot van LogiCash

Het bedrijf gaat grondig te werk. Na een eerste bezoek in 2008, ligt er in 2010 een strak business plan. De voorbereidingen gaan in 2011 van start en in 2012 is Logicash up and running. Terwijl het aantal pinautomaten in India in twee jaar tijd groeit van 100.000 naar 180.000, rijden Logicash auto’s en brommers door vrijwel het hele land om deze bij te vullen met rupees. Halverwege 2014 is het Indiase bedrijf, geleid door een lokale directeur, winstgevend. Inmiddels heeft Logicash al 15 kantoren en meer dan 3.000 man in dienst. Naar verwachting groeit dat de komende jaren naar 40 kantoren en ruim 10.000 medewerkers.

Financiering is het enige dat de razendsnelle groei van Logicash lijkt af te remmen. Aangezien de Nederlandse huisbank van Syntech de groei van het dochterbedrijf niet durft te financieren, maakt het bedrijf gebruik van het Dutch Good Growth Fund, een fonds van de overheid dat MKB-ers helpt om in opkomende markten zaken te doen.

http://www.logicash.co.in