Hogeschool Saxion start speciaal studieprogramma over India

 

Wie studenten op de toekomst wilt voorbereiden, kan niet om India heen, stelt Thierry Tartarin, hoofddocent aan Hogeschool Saxion. Daarom ontwikkelde hij de minor "India, Tomorrow's World" die in september van start gaat. 

Studenten in India

Studie over India
Voor Thierry Tartarin is het eigenlijk vrij simpel. "Studenten moet je voorbereiden op de toekomst. En wie naar de toekomst kijkt, ziet dat China en India daarin een steeds grotere rol spelen. Er zijn allerlei studieprogramma's gericht op Azië in het algemeen en over China in het bijzonder, maar er bestond nog geen programma dat volledig op India is gericht." Dat werd hoog tijd vindt, de Fransman die al bijna twaalf jaar doceert aan de International Business School van Saxion, de hogeschool met vestigingen in Deventer, Enschede en Apeldoorn.

Meer dan zakendoen
Eerder ontwikkelde Tartarin de minor Doing Business with China, maar voor India kiest hij een bredere aanpak. "De minor India, Tomorrow's World gaat niet alleen over economie, maar ook over technologie, educatie, zorg en maatschappij. Het gaat om verbreding in tegenstelling tot verdieping van kennis." Deze brede aanpak sluit aan bij Tartarin's toekomstvisie. "We kunnen problemen op deze wereld niet vanuit een enkelvoudig perspectief analyseren en oplossen: we hebben verschillende disciplines en visies nodig. Studenten leren wat India de wereld te bieden heeft en andersom."

Thierry Tartarin

Thierry Tartarin

Onvergetelijke ervaring
Een belangrijk onderdeel van het studieprogramma vormt het verblijf van twee maanden aan Amrita University in Kerala. Vanuit daar werken studenten mee in zogenaamde Live-in-Labs, multidisciplinaire teams waarin theorie in de praktijk wordt gebracht in Indiase dorpen. "Die ervaring zal onvergetelijk zijn en voor veel studenten life-changing," vermoedt Tartarin. "Amrita werkt aan ruim 150 projecten op het gebied van water, energie, infrastructuur en educatiein dorpen door heel India. Studenten gaan daarin meedraaien. Zo kunnen ze zowel leren als kennis en ervaring delen." 

Prestigieus Indiaas instituut 
Zelf bracht hij in december een bezoek aan het prestigieuze Indiase instituut. "Zeer inspirerend," zegt Tartarin. "De oprichter van de universiteit is spiritueel leider Amma. Zij zet zich in voor de armen en dat is ook het leidende doel van de universiteit. Er wordt heel bewust met geld omgesprongen. Professoren werken min of meer tegen kost en inwoning, maar er wordt wel volop geïnvesteerd in state-of-the-art apparatuur. De drive en passie van de mensen die daar werken is ongelooflijk. Dat bestaat niet in Nederland."

Elektrotechniek tot business
Het studieprogramma begint in september. De eerste (internationale) studenten hebben zich al aangemeld. Hun achtergronden zijn divers: van elektrotechniek en toerisme tot  international business. Niet alleen studenten aan Saxion zijn welkom: het programma staat open voor studenten uit de hele wereld. Er zijn maximaal twintig plekken.

Meer informatie vindt u hier.

 

 

 

 

 

 

Deze Rotterdamse rasondernemer investeert volop in India

 

De Rotterdamse rasondernemer en investeerder Rishi Kartaram zet vol in op India. Zijn bedrijf Jeffcommerce biedt merken uit de hele wereld binnenkort toegang tot de grootste webwinkels van India: Amazon en Flipkart. “De koopkracht in India is immens. Wist je dat 75 miljoen Indiërs een miljoen dollar per jaar te besteden hebben?”

Rishi Kartaram

Rishi Kartaram

Indiase startups
Wanneer je Rishi Kartaram vraagt naar de zakelijke mogelijkheden in India, dan stopt hij bijna niet meer met praten. "Startups in India groeien met een factor tien, twintig per jaar," zegt hij enthousiast. "De aantallen zijn zo enorm, dat is echt niet normaal. In Europa kunnen we ons daar helemaal niks bij voorstellen. Je moet het ervaren. Neem de ridesharingdienst Derbii.com waarin ik investeer. Zij vervoeren tienduizend mensen per dag! En ze zitten pas in twee Indiase steden. Of neem de straatverkopers van paan, dat spul waarop alle taxichauffeurs de hele dag kauwen. Paan kost nog geen kwartje, maar die honderden verkooppunten in een stad zijn meestal van één iemand. Die vent verdient dagelijks tonnen." 

Computerspelletjes
De succesvolle ondernemer met Hindoestaanse roots straalt erbij. Als 18-jarige student gebruikte Kartaram zijn studiefinanciering om vanuit een zolderkamer een handeltje in computerspelletjes te starten. Dat groeide uit tot Gameworld, een groothandel waarmee hij in de hoogtijdagen 33 miljoen euro omzet maakte en leverde aan klanten zoals Free Record Shop, Mediamarkt, Bol.com en Intertoys. Toen de handel terugliep doordat games steeds meer werden gedownload, verlegde Kartaram zijn koers naar e-commerce.

De aantallen in India zijn enorm. In Europa kunnen we ons daar helemaal niks bij voorstellen. Je moet het ervaren.

Zo groot als Europa
Met Jeffcommerce sluit hij (speelgoed)merken als Lego, Mattel en Playstation aan op grote webwinkels als Coolblue, Bol.com en Amazon. In Nederland, Europa en het Midden-Oosten en vanaf 1 april ook in de snelst groeiende e-commerce markt ter wereld: India."E-commerce in India groeit met 30 à 40 procent per jaar. In India is er nu een middenklasse van 200 à 300 miljoen mensen. Dan heb je het over een markt zo groot als Europa. Niet voor niets wordt er zo hard gevochten door Amazon en Walmart om de Indiase markt. Die giganten hebben de Chinese markt al verloren. Als ze de Indiase markt ook verliezen dan kunnen ze straks 3 miljard mensen in Azië niet bedienen. Dat kunnen ze zich niet veroorloven."

Bollywoodster
Kartarams Indiase avontuur begon vier jaar geleden. "Onze business unit Ricatech maakt retro consumenten elektronica, waaronder zeer exclusieve jukeboxen met Elvis Presley en Playboy. "Mijn vrouw zei: Waarom maken we er niet een met Bollywood superster Amitabh Bachchan?' Drie jaar heeft het geduurd om toestemming te krijgen. Alleen het contract duurde al een jaar. Papierwerk van hier tot Tokyo, reuze irritant. Het heeft veel tijd en geld gekost: ik ben wel twintig keer op en neer gevlogen denk ik. Maar door eindeloos doorzetten, doorzetten, doorzetten is het wel gelukt. Inmiddels hebben we een heel goede relatie met de familie Bachchan en zijn management. Daar ben ik trots op." De handgemaakte Amitabh Bachchan jukeboxen zijn inmiddels te koop - à 20.000 dollar per stuk - op exclusieve locaties als Lane Crawford in Hong Kong, Virgin in Dubai en binnenkort bij Harrods in Londen. 

Rishi Kartaram en collega Richard Singh bieden Bollywood grootheid Amitabh Bachchan de limited edition Ricatech Jukebox aan met zijn afbeelding erop.

Raar land
India is een raar land, vindt Kartaram. "Het gaat of superlangzaam of supersnel. Wij waren dus al jaren bezig met de Amitabh Bachchan jukebox, toen we voorstelden om het eerste exemplaar op zijn verjaardag aan hem cadeau te geven. Dat was in september en hij is in oktober jarig. Goed idee vond het management, doe maar. Dus plots moest alles in de vijfde versnelling geregeld worden. Op zijn verjaardag geeft Amitabh Bachchan altijd een persconferentie, die live wordt uitgezonden. Maar dat wisten wij niet. Stonden we daar voor 800 journalisten, een absolute heksenketel, om onze jukeboxe cadeau te geven. Waanzinnig natuurlijk."

Op Indiase wijze, anders niet
Wie succes wil hebben in India zal zich moeten aanpassen aan de Indiase manier van zakendoen, daar is Kartaram van overtuigd. "Indiërs willen graag de baas zien, dus je kunt niet een keer per jaar een paar deals komen sluiten en de rest van het jaar niks van je laten horen. Zo werkt het niet. Je moet er tijd en energie insteken om relaties op te bouwen en warm te houden. Daar krijg je ook wat voor terug. De mogelijkheden in India zijn ongekend." Denk ook niet dat Indiërs op je zitten te wachten, waarschuwt Kartaram. "Zo lang India zo hard groeit is India intern gericht. Dus als je iets wilt in India, moet je het zelf doen. Ze gaan niets voor jou doen."

Meer informatie: http://amitabhbachchanjukebox.com/

 

Nieuwe ambassadeur in India richt zich vooral op business

 

De politieke relatie tussen India en Nederland is uitstekend. Marten van den Berg, de nieuwe Nederlandse ambassadeur in India, houdt zich vooral bezig met de sociaal-economische samenwerking tussen Nederland en India. “We proberen optimale omstandigheden te creëren voor Nederlandse bedrijven om te investeren in India.”

Ambassadeur Marten van den Berg (foto: NL Ambassade New Delhi)

Ambassadeur Marten van den Berg (foto: NL Ambassade New Delhi)

Geen vreemde

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in New Delhi is bepaald geen vreemde in India. Dertig jaar geleden bezocht Marten van den Berg India al als toerist. “Ik kwam midden in de nacht aan op het oude vliegveld van Delhi,” herinnert hij zich. “Ook toen barstte het al van de mensen, maar de armoede was een stuk groter dan tegenwoordig.” Het afgelopen decennia leidde Van den Berg geregeld handelsmissies naar het subcontinent vanuit het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Ik denk dat ik in totaal zo’n vijftien keer in India ben geweest.” 

Flinke omslag

Nu ambassadeur Van den Berg in India woont, bevalt hem dat uitstekend. “De diversiteit van het land, de fascinerende cultuur, de hartelijkheid van de mensen: India is een geweldig land.” Zijn functie als ambassadeur, voor het eerst in zijn carrière, betekent wel een flinke omslag. “We leiden hier een totaal ander leven dan in Den Haag. Werk en privé lopen door elkaar heen: in de residentie in New Delhi worden voortdurend allerlei sociale activiteiten en inhoudelijk workshops georganiseerd.” Daarnaast is de ambassadeur veel op pad. Mumbai, Chennai, Hyderabad, Lucknow, Bangalore. “En in december was ik in Odisha bij het WK Hockey. Helaas verloor Nederland de finale.”

Medewerkers van de Nederlandse Ambassade in New Delhi (foto: NL Ambassade New Delhi)

Medewerkers van de Nederlandse Ambassade in New Delhi (foto: NL Ambassade New Delhi)

Economische samenwerking centraal

Van den Berg houdt zich voornamelijk bezig met het verbeteren van de sociaal-economische samenwerking tussen India en Nederland. “Dat vormt het hart van onze agenda, want heikele politieke issues zijn er niet.” In die sociaal-economische samenwerking staan de 17 ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties  centraal. Deze zogenaamde SDG’s vormen niet alleen de leidraad voor Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, maar zijn ook het uitgangspunt van de Indiase overheid. Van den Berg: “Beide landen hebben echt een gezamenlijke agenda om bijvoorbeeld honger de wereld uit te helpen, betaalbare en schone energie te realiseren, gender gelijkheid te bevorderen en voor schoon water te zorgen. Het is geen eenrichtingsverkeer.”

Nederland en India hebben elkaar zoveel te bieden.

Business case

Welke rol speelt de Nederlandse ambassade in New Delhi daarbij? “Wij brengen bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar en ontwikkelen samen business cases waar partijen op in kunnen stappen,” zegt Van den Berg. “Het afvalprobleem in Indiakan worden aangepakt met Nederlandse kennis op gebied van recycling en het winnen van energie uit afval. Met behulp van Nederlandse expertise kunnen we ook een bijdrage leveren aan betaalbare gezondheidszorg voor alle Indiërs. En Nederlandse instituten als de TU Delft en Deltares kunnen ook heel goed helpen bij het voorkomen van overstromingen zoals vorig jaar in Kerala.” De vraag is: hoe zorg je ervoor dat Nederlandse bedrijven en instellingen dat ook daadwerkelijk doen? “Wij proberen optimale omstandigheden te creëren voor bedrijven om te investeren in India. Dat doen we door hen met de juiste partijen in contact te brengen, maar soms ook door risicokapitaal te verstrekken. Wanneer er een goede business case ligt, zijn private investeerders best bereid om in te stappen, merken we.” 

Investeringsklimaat

Het investeringsklimaat in India is onder de huidige Indiase regering stevig verbetert, blijkt uit de Ease of Doing Business Index van de Wereldbank. Van den Berg plaatst wel een kanttekening bij die lijst. “De Wereldbank meet alleen in New Delhi en Mumbai. De verschillen binnen India zijn groot.” Bovendien is het de vraag of het hervormingsbeleid van de huidige regering de komende jaren wordt doorgezet: over een paar maanden gaat India naar de stembus. “De oppositie doet het beter dan vorig jaar werd verwacht, maar het lijkt erop dat regeringspartij BJP alsnog zal winnen. Maar je weet het nooit, in de laatste maanden voor de verkiezingen kan er nog van alles gebeuren. Het wordt spannend.”

Jaarlijkse bezoek

Van den Berg denkt niet dat een eventuele machtswisseling in New Delhi veel invloed zal hebben op de samenwerking tussen Nederland en India. “De relatie tussen Nederland en India is al jaren uitstekend. Premier Rutte was in 2015 en 2018 in India en Modi bezocht Nederland in 2017. Ze hebben afgesproken om elkaar jaarlijks te ontmoeten. Het lijkt me verstandig om daaraan vast te houden: Nederland en India elkaar zoveel te bieden hebben.”