Welke rechtsvorm moet ik kiezen voor mijn Indiase vestiging?

 

Voordat je een bedrijf in India opstart, wil je er zeker van zijn dat je de juiste rechtsvorm kiest die enerzijds bij je doelstellingen past en anderzijds de compliance verplichtingen en belastingen tot een minimum beperkt. India kent drie typen rechtsvormen: de Office structuren, de Partnership structuren en de Limited structuren, die allemaal hun eigen voordelen en beperkingen kennen.

private-limited-liaison-office

1. Office structuren

Alle Office structuren zijn lichtgewicht entiteiten die worden beschouwd als een verlengstuk van het buitenlandse moederbedrijf. De juridische aansprakelijkheid van deze drie bedrijfsvormen ligt bij het buitenlandse moederbedrijf en de Indiase belastingdienst beschouwd Offices dan ook als buitenlandse bedrijven.

  • Liaison Office
    De Indiase centrale bank omschrijft een dergelijke vestiging als “een kantoor dat alleen verbindende activiteiten mag ondernemen”, zoals informatie inwinnen over de markt, de export naar of import uit India stimuleren of financiële samenwerkingen tussen het hoofdkantoor en Indiase bedrijven opzetten. Een liaison office mag geen omzet genereren in India en dus ook geen goederen produceren of diensten verlenen. Een liaison office is een van de meest populaire rechtsvormen onder internationale investeerders, we leggen hier uit waarom. 

  • Branch Office
    Een branch office geeft meer mogelijkheden dan een liaison office. Het kan commerciële transacties uitvoeren zoals import en export, adviesdiensten leveren of technische ondersteuning bieden. Entiteiten die al vijf jaar winstgevend zijn en een nettowaarde van meer dan 100.000 dollar hebben, kunnen deze route gebruiken om de Indiase markt te betreden.

  • Project Office
    Project offices worden opgezet voor het uitvoeren van een specifieke opdracht in India. Je wint met je buitenlandse onderneming bijvoorbeeld een infrastructuurproject en opent een kantoor om die taak uit te voeren (en voorkomt zo een aanmerking tot permanent establishment). Voor je een project office kunt openen moet het project zijn goedgekeurd door een officiële instantie in India of worden gefinancierd door een internationale organisatie zoals de Wereldbank. De financiering van het project komt dus of vanuit het buitenland of vanuit de Indiase instantie die het project heeft toegekend.

2. Partnerships 

De Partnership structuren zijn samenwerkingsvormen tussen minimaal twee partners, waarbij de partners persoonlijk aansprakelijk zijn. Er zijn volgens de Indiase wet twee soorten partnerschappen: ‘partnership at will’ en ‘particular partnership’. Bij een partnership at will wordt er een contract tussen de partners gesloten waarbij de duur van het partnerschap niet wordt vastgezet. Bij een particular partnership wordt er een partnerschap binnen een specifieke onderneming gesloten.

  • Limited Liability Partnerships (L.L.P.)
    In 2008 is er een nieuwe vorm van partnerschap geïntroduceerd in India: de Limited liability partnership (L.L.P.). Deze vorm combineert aspecten van de Partnership en een Private Limited (Pvt. Ltd.). Zo is de aansprakelijkheid bij een L.L.P. beperkt. De L.L.P. is interessant voor kleine tot middelgrote dienstverlenende bedrijven, gezien de fiscale voordelen van deze rechtsvorm. 

  • Joint  Venture
    Ook kunnen twee partijen er voor kiezen een Joint Venture (JV) op te richten. De L.L.P. en de JV lijken erg op elkaar, maar er zijn verschillen. Zo wordt een JV meestal gevormd voor een bepaalde periode, of voor een specifiek doel en heeft het een flexibelere structuur dan een L.L.P., omdat de voorwaarden van een joint venture kunnen variëren naar gelang van de specifieke behoeften van de partners. De stappen die genomen moeten worden om een Joint Venture te starten vind je hier

3. Limited structuren

Er zijn twee soorten limited structuren: de Private Limited (Pvt. Ltd.) is het Indiase equivalent van de Nederlandse B.V. en de Public Limited (PLC) is het Indiase equivalent van de N.V.. De Pvt. Ltd. is de meest gekozen ondernemingsvorm door buitenlandse bedrijven en investeerders in India. In bepaalde sectoren is voor de oprichting van een Pvt. Ltd. vooraf toestemming nodig van de Reserve Bank of India. Een PLC is de rechtsvorm voor beursgenoteerde ondernemingen. 

Wilt u uw eigen entiteit in India opzetten? In onze handleiding voor CFO’s met activiteiten in India vindt u een uitgebreide overzicht van de stappen die u dient te nemen om uw activiteiten in India naar behoren op te starten. Daarnaast staat deze handleiding vol adviezen en tips voor andere uitdagingen waar CFO’s in India zeker mee te maken krijgen, zoals transfer pricing en dividend repatriëring naar Europa.